Startsida / Inlägg

The Beatles ”Sgt Pepper” låter fantastiskt i ny mix

av Håkan Steen
08_Studio_02
The Beatles får feeling i studion under inspelningen av ”Sgt Pepper”. Foto: Universal

The Beatles Sgt PepperRateThe Beatles
Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band – 50th anniversary edition
Apple/Universal

POP 1967 var det 50 år sedan 1917. Tämligen lite skapat 1917 hade väsentligt inflytande över det sena 60-talets populärkultur men ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” – The Beatles åttonde studioalbum, utgivet 1 juni 1967 – och allt skivan öppnade upp och betydde ekar fortfarande i såväl musik som film, konst och mode.
Vilket möjligen säger någonting om kraften i den poprevolution som Beatles var de tveklösa frontfigurerna för.
Albumet som fyrade av ”the summer of love” har hyllats, sågats och analyserats från varje tänkbart hörn ända sedan det släpptes. Skivan har även omfamnats av musiklärare och andra från ”fel” sida rock’n’roll-gränsen till den grad att ganska mycket har hunnit ställa sig i vägen för låtarna.
Framför allt borde inte så mycket finnas att tillägga.
Icke desto mindre får jag en klump i halsen. Av något så gränslöst nördigt som en ny mix.
Huvudnumret i den här jubileumsutgåvan är den nya stereomix som Giles Martin, son till Beatles ständige producent George Martin, har gjort av albumet.
Stereo var nytt och outveckat på 60-talet så Beatles skivor mixades primärt för mono men eftersom stereo snart blev dominerande är det de primitiva stereoversionerna många har i skivhyllan.
När Giles Martin vågar sig på att placera ut instrumenten, sångstämmorna och de banbrytande ljudeffekterna på nytt i ljudbilden, med modern teknik tillgänglig, ropar säkert en del Beatles-puritaner ”helgerån”. Men mellan lurarna kommer jag gång på gång på mig med att sucka hänfört över hur bra det låter. Och sugs verkligen in i till exempel de friare partierna av ”Within you, without you” på ett sätt som jag inte upplevt tidigare.
Av ovan angivna skäl har jag inte spelat ”Sgt Pepper” på länge men när jag nu gör det igen, så här, är det smått omtumlande. I alla fall om jag hoppar över ”When I’m sixty-four”.
Som box betraktad är utgåvan oantastlig. Förutom nya stereomixen ingår även originalmonomixen och två skivor med alternativa tagningar och outtakes, samt videor och en dokumentär. Dessutom en snygg 144-sidig bok med massor av bilder och gedigna essäer om bandet, låtarna, texterna, tekniken och tiden.
Utan tvekan en box värdig pophistoriens mest ikoniska album.

Nyutgåvan av ”Sgt Pepper” släpps även i mindre varianter: som dubbel-cd (versionen i Spotify-länken nedan) och enkel-cd samt som dubbelvinyl.

BÄSTA SPÅR: ”A day in the life”. Låten som på många sätt byggde om idén om vad pop kunde vara låter fantastisk i den nya mixen. Här finns även otaliga versioner av det klassiska slutackordet, inklusive en hummad version.

VISSTE DU ATT… Idén till skivan föddes under en flygplanslunch någonstans över Atlanten? Paul McCartney och Beatles råddare Mal Evans satt och åt och Mal bad Paul att skicka ”salt and pepper”. Paul hörde det som ”Sergeant Pepper” och tankar började spinna.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Beach Boys ”Pet sounds”, albumet som Beatles ville bräcka, och ”Their satanic majesties request”, Rolling Stones mindre lyckade försök att göra en egen ”Sgt Pepper”.

LÄS OCKSÅ: Pepper mania! – Lars Sjöstedt om albumet som revolutionerade rockmusiken

LÄS OCKSÅ: Gruppfoto eller en begravning? Ulrika Stahre om Sgt Pepper-omslagets mystik

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB