Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Ledin och Axwell & Ingrosso laddar för sommaren

av Håkan Steen

ledinaxwellSer man på. Tomas Ledin sjunger om sommar, minsann. Vad oväntat. Men även Eric Saade och Axwell & Ingrosso hoppas på varsin juni-juli-augusti-succé. Bäst den här veckan är en befriande osomrig ny låt från Annika Norlin.

RateTomas Ledin
De dagar vi drömt om/En midsommaraftons dröm
Acasso/Universal
POP Tomas Ledin vet sedan länge väldigt väl vad hans publik helst vill ha av honom så när året tickar mot juni levererar han två sprillans nya låtar om sommaren. Som vanligt handlar det om att doppa tår i havet, känna vinden i håret och hur livet leker när solglasögonen är på. ”De dagar vi drömt om” låter precis som ni tror att en ny sommarpoplåt med Ledin låter. Det enda som egentligen imponerar är hur många sönderanvända sommarklyschor som han lyckas klämma in i en och samma text. Den till titeln, men sannerligen bara titeln, Håkan Hellström-inspirerade balladen ”En midsommaraftons dröm” utspelar sig på en fest som håller på att ta slut men de livshyllande sommarplattityderna haglar precis lika tätt och intensivt här. Musikaliskt är det klart mer habilt och gissningsvis lär Ledin kassera in åtminstone en gedigen radiohit.

RateAxwell & Ingrosso
More than you know
Virgin EMI/Universal
DANSPOP Den svenska fantomduon laddar upp inför Summerburst med en ny ep där den här kassaskåpssäkra hiten och är huvudnummer. Helt i linje med tiden är den mindre edm och mer danspop, vilket kanske heller inte så konstigt när Salem Al Fakir och Vincent Pontare har varit med och skrivit. Som poplåt betraktad känns den föga revolutionerande men nog lär den jaga igång på rosérusiga dansgolv de närmaste månaderna.

RateSäkert!
Inte jag heller
Razzia/Sony
POP Ett av de finaste spåren på Annika Norlins senaste Säkert!-album ”Däggdjur” blir kärnan i en trevlig ep med snygg remix av titellåten signerad Loney Dear. Umeå-baserade varärdu (Simon Lundgren) stukar i sin tur om ”Snooza”. Men stora stunden är ”Inte där” som inte fick plats på albumet men är en jakobhellmansk orgelballad där Arvid Andersson Ellis från gruppen Glesbygd’n tar hand om det mesta av sången. Att den inte fick plats på albumet säger en del om nivån på Norlins låtskrivande.

RateCarly Rae Jepsen
Cut to the feeling
School Boy/Interscope
POP ”Take me all the way” sjunger Carly Rae Jepsen men hela vägen till samma hithöjder som ”Call me maybe” kommer hon kanske inte här. Dock en klockren radiohit av det slag som man de facto står ut med och kanske rent av vrider upp, åtminstone i bilen.

RateEric Saade
Another week
King Island
POP ”Oops, there goes another week of my life and I’m so glad I spent it with you”, sjunger Eric Saade. Oops, där gick 3:39 minuter av mitt liv som jag aldrig får tillbaka, konstaterar jag. Saade varvar upp inför ”Så mycket bättre”-inspelningarna med en låt som ängsligt sneglar åt alla tänkbara sound som är populära just nu. Och givetvis handlar hans hårt autotunade r’n’b-pop om en flyktig sommarromans. Rätt effektivt men svårt opersonligt.

RateFrans
Liar
Cardiac/Sony
POP Har Frans ett liv bortom melodifestivalen? Inte alldeles omöjligt, det finns en tilltalande ambition i den här spröda pianoballaden att göra något som känns samtida. Jag anar att det har lyssnats på både James Blake och Frank Ocean, även om ”Liar” inte tar ut svängarna så långt.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB