Startsida / Inlägg

Cult Of Luna gör sig bättre på egna premisser

av Mattias Kling
Johannes Persson och resten av Cult Of Luna är truligt introverta, men en riktig rökare blir konserten inte. Foto: Stefan Jerrevång
Johannes Persson och resten av Cult Of Luna är truligt introverta, men en riktig rökare blir konserten inte. Foto: Stefan Jerrevång

RateCult Of Luna
Juno, Bråvalla.
Bäst: ”Owlwood”.
Sämst: Jag har sett det, du har sett det. Den här lunchspelningen är inte ensemblens främsta stund.

NORRKÖPING. Umegruppen gör något så festivaludda som sinnesmusik, toner och stämningar som är skapade för att försätta betraktaren och lyssnaren i ett tillstånd där tid och rum upphör. Där en sugs in i det vackert hopplösa kynnet som sveper in allt i en stålgrå filt av uppgivenhet och skir skönhet som i sitt själva väsen är motsatsen till sånt som brukar lyfta en festival ur sin lunchslummer.
Att Cult Of Luna väljer att inleda sitt set i påpassligt regnskyddade Juno-tältet med den mastiga tjugominuterskolossen ”Vicarious redemption” säger en del om deras avsikter, den allmänt distanserade och introverta stämningen förklarar resten.
Det finns tillfällen då detta är receptet på en konsertupplevelse som sätter djupa spår i ditt inre. En stund då du tappar fotfästet och dras ner i ett tjockt träsk av bombastisk och expressionistisk postmetal som förmedlar sina känslor via förvrängningar av form och färg.
Riktigt det läget lyckas Johannes Persson och hans medmusikanter emellertid inte framkalla så här som intro till Bråvallafestivalens tredje dag. Samtidigt som bedrövlighetsregnet piskar mot tälttaket blir det i stället tre kvart som utmanar sinnena och sluter sig snarare än öppnar upp och bjuder in.
I grunden är det superfantastiskt, men musiken kräver egna premisser för att blomma ut på allvar.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER TEXTER FRÅN BRÅVALLA HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB