Startsida / Inlägg

Veckans singlar: hösten börjar med Little Jinder och The National

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-06-30 kl. 16.40.01

Veckans singlar sover aldrig.
Plusredovisningen tog bara en tillfällig paus på midsommarafton.
Det mest glädjande mitt i sommaren är en låt som är höst.
The National bevisar att ljuset lyser starkast i kompakt mörker.

RateThe National
Guilty party
4AD/Playground
ROCK ”I’m sorry.” Ingen säger förlåt som Matt Berninger. Det låter alltid som det sista , uppgivna ursäkten, sent på natten och när det är över, när man är klarvaken men tillintetgjord. Mycket på The Nationals kommande album släpps i september och handlar i huvudsak om äktenskap. I så fall skildrar ”Guilty party” en relation som strandat, kanske i en gemensam och oundviklig depression. Det är ingens fel, ingen är skyldig, vi har bara inget mer att säga, som Berninger själv mumlar. Han mässar tyst samma melodi om och om igen i fem minuter medan bandet bygger upp ett mjukt filmiskt mörker bakom honom. The National från rostbältet i Ohio har inte släppt något dåligt på tio år. Och det finns inga tecken på att den trenden är på väg att brytas.

RateLittle Jinder
Amy
Telegram/Warner
POP På något sätt lyckas Little Jinder alltid få glittrande elektronisk pop att kännas som ett ostädat och sönderfestat rum. I den kontrasten skiner ”Amy”. Textrader om att vara hög på ett biltak och ligga sönder en Saab kunde lika gärna ha hörts i ännu en outhärdlig studentflakshit. Men här handlar det om ensamhet. Tomheten när Little Jinder sjunger om att det bara finns två tandborstar i glaset när hon ser dubbelt är hjärtskärande.

RateDJ Khaled feat. Rihanna, Bryson Tiller
Wild thoughts
Epic/Sony
R’N’B/POP Varför DJ Khaled är populär är att världens stora mysterier. Men här räcker det med att höra Rihanna sjunga. ”Wild thoughts” är i princip en cover på Wyclef Jeans och Santanas ”Maria Maria”. Något Santana inte har några problem med. Låten har på en vecka strömmats fler gånger än originalet på Spotify.

RateDrake
Signs
Young Money/Universal
R’N’B Här mjölkar Drake sitt succékoncept en gång till. Det finns en gräns för hur många gånger han eller någon annan kan släppa kopior av ”One dance”. Folk brukar säga att AC/DC upprepar sig. Det är sant. Och om vi jämför Drake med Australiens populäraste stålboogieföretag är ”Signs” hans ”Fly on the wall”.

MER ”VECKANS SINGLAR” HÄR!

LÄS FLER SKRIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB