Startsida / Inlägg

Mörkt och intensivt med Stor

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-06-09 kl. 09.52.27
Stor sitter på en trappa. Foto: Ea Czyz
Stor

RateStor
Under broarna
Frihet/Sony

HIPHOP På ”Under broarna” har Stor lämnat Redline Studios och producentteamet The Salazar Brothers. Han ville ta sin karriär till nästa nivå på egen hand.
I praktiken innebär det att soundet har blivit modernare. De analoga funk- och soulsamplingarna på det förra Grammis-belönade albumet ”Shere Khan XIII” är ersatta av autotune, djupbas och syntar. Tillsammans med barndomsvännen och producenten Charlie Bernardo översätter han de stora trenderna i USA till svenska.
Flera spår är tydligt influerade av trap. ”Armani” hade kunnat gästas av både Migos och Young Thug. Kendrick Lamar är aldrig långt borta, allt annat vore märkligt. Och melodierna i de lugnare låtarna parkerar väldigt nära Drake. Världens mest strömmade popstjärna är åtminstone väldigt närvarande i avslutande ”Springer”. Att vissa beats tidstypiskt nog även skulle kunna vara inspelade av 80-talets slickaste FM-rockband – jag tänker kanske mest på ”Nightime” här och duetten med Seinabo Sey i ”Vägen hem” – är naturligtvis helt i sin ordning.
Stor har sagt att skivan skrevs och spelades in under en tung period i livet. Låtarna passar också bättre i skuggan under en bro än på klubben. Men genom att omfamna melankolin och mörkret i både texterna och musiken låter Stor starkare än någonsin.
BÄSTA SPÅR: ”Armani”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR! 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt-
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB