Startsida / Inlägg

Ken Ring skapar sin egen reggae

av Per Magnusson
kenring
Ken Ring skapar sin egen reggae på nya albumet. Foto: Carolina Byrmo

photoRateKen Ring
En kärlek
Masa Music/Playground

REGGAE Ken Ring växte upp med Bob Marleys musik. När hiphopen kom in i hans liv bleknade reggaen. Men 2014 träffade han av en slump Rohan Marley – Bob Marleys son, samt far till Lauryn Hills fem barn – på fotbolls-VM i Brasilien. Mötet ledde i en förlängning till att Ken Ring lanserade kaffekedjan Marley Café i Sverige. Nu ger han ut sitt första reggaealbum.
”En kärlek” är inspelad live i Bob Marleys legendariska Tuff Gong-studio tillsammans med Hot This Year Band, som tidigare backat Kapten Röd. Albumet gästas av jamaicanska musikerna Christopher Martin, Anthony B och Duane Stephenson, samt svenska Daniel Lemma och Lani Mo.
”Mitt namn är motherfuckin’ Ken Ring och jag har kommit hit till Kingston för att få lite vajbs”, inleder rapparen i ”Kingston arrival” till ett soldrucket semesterbeat.
Att på sitt fjortonde album bestämma sig för att göra reggae är ett djärvt grepp, som skulle kunna sluta i bästa fall i pastisch och i värsta fall parodi. Men Ken Ring lyckas skapa sin egen reggae. Han transformerar genrens traditionella kärleksbudskap och får det att kännas som sitt eget. Ring rappar om att ta hand om sin familj, att vi offrat naturen för vår egotripp och om antivåld.
Albumet tar också pauser från baktakten och vilar sig i skuggan med smäktande ballader och nostalgiska tillbakablickar till ett mörkt förflutet och hur livet förändrats sedan dess. Men den jamaicanska musiken är den gröngulsvarta tråd som binder samman ”En kärlek”.
”Jag undrar vad Bobban skulle sagt om han levde?”, undrar Ken Ring i titelspåret.
Jag tror han skulle ha nickat instämmande.
BÄSTA SPÅR: ”Tillbaka i tiden”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB