Startsida / Inlägg

Fifth Harmony är en pizzaslice av samtiden

av Per Magnusson
fifth-harmony-press-photo-2017
Fifth Harmony: nu kvartett – men fortfarande harmoniska. Foto: Pressbild

fifth-harmony-cover-selftitledRateFifth Harmony
Fifth Harmony
Syco/Sony

POP Miami-baserade Fifth Harmony har släppt ett album varje år sedan debuten ”Reflections” 2015. Det har talats om dem som ”nästa One Direction”, apropå gruppernas snarlika historier. Fifth Harmony bildades under ”X Factor”, medlemmarna sökte först till programmet som soloartister innan skivbolagsmannen Simon Cowell sajnade dem som grupp och Fifth Harmony kallas dessutom för 5H av fansen, en nick till One Directions 1D. Men under sin första konsert på svensk mark – på Annexet förra hösten – visade kvintetten snarare potential att kunna blomma ut till ett Destiny’s Child för tiotalet.
Inför sitt självbetitlade tredje album har gruppen tappat medlemmen Camila Cabello till soloäventyr och är nu en kvartett. Albumet är inspelat ”mellan turnéer” och producerat och skrivet tillsammans med en rad samarbetspartners, bland andra Skrillex, The Stereotypes och Poo Bear.
På albumöppnaren och singeln ”Down” – som gästas av rapparen Gucci Mane – låter Fifth Harmony som Zara Larssons amerikanska systrar (de lånar beatet från”Lush life” och är dessutom kompisar med Zaras mamma, som de tillägnade en låt på sin Sverige-konsert). Det är den typen av supereffektiv popmusik där alla onödiga element skalats bort till förmån för ett enda ord i refrängen, ett grepp som återvinns från gruppens förra hit ”Work from home”. Över sin söta pop sprinklar de modern r’n’b. Stötiga fraseringar, soft bakgrundssång, Justin Bieber-syntar och trapbeats.”Fifth Harmony” är en pizzaslice av samtiden men tillräckligt välkomponerad, smakfull och fiffig för att man aldrig riktigt ska ha tråkigt med gruppen.
BÄSTA SPÅR: ”Messy”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB