Startsida / Inlägg

Lovande, peppande Fifth Harmony

av Per Magnusson
Fifth Harmony @ Annexet, Stockholm, 2016-10-23 Foto: Sofia Blomgren/Rockfoto
Fab five. Foto: Sofia Blomgren/Rockfoto

RateFifth Harmony
Plats: Annexet, Stockholm. Publik: 1 500. Längd: En och en halv timme. Bäst: ”Write on me” och ”No way”. Sämst: Metal-covern på Drakes ”Hotline bling” bör skickas med tåg till Sweden Rock. Utan sittplats.

Det har spekulerats i om Fifth Harmony kan fylla den melankoliska krater som One Direction lämnade efter sig. Men gruppens första Sverige-konsert vittnar om att de kan blomma ut till någonting långt mer intressant än så.

Historien om Fifth Harmony är snudd på identisk med den om One Direction. Den amerikanska gruppen bildades under ”X Factor” 2012. Medlemmarna sökte till programmet som soloartister, men skivbolagspampen Simon Cowell sajnade dem som grupp. Fifth Harmony kallas dessutom för 5H av fansen, en blinkning till One Directions 1D.
Efter fyra år tillsammans gör Fifth Harmony sin första konsert i Sverige. Det råder först lite söndagssömnig stämning på Annexet, som känns som en fritidsgård. Kids ligger utspillda i klasar på golvet och dricker läsk, käkar popcorn och lyssnar på Digilistan. Men Fifth Harmony har världens bästa gå-på-scen-låt i Michael Jacksons ”Black or white”, som kan väcka vem som helst, inte bara Macaulay Culkins fiktiva pappa. Ett flygplan visas på bildskärmarna och en röst berättar att vi är på väg att lyfta mot The Female United Nations. Ally, Camilla, Dinah-Jane, Normani och Lauren fistpumpar och Beyoncé-dansar sig sedan igenom sin ”That’s my girl”, öppningsspåret från andra albumet ”7/27”, som är fullt av snyggt sockrig r’n’b-pop med gäster som Missy Elliot, Tinashe och Ty Dolla Sign.
Det är inte svårt att förstå varför de blygsamma 1 500 fansen låter som minst dubbelt så många. Där Harry Styles & Co mest kliade sig på magen och sa ”köttbullar” äger tjejerna i Fifth Harmony scenen med synkroniserad dans, förstklassig sång och massor av lyskraft. Addera ett band, ballonger och hårfläktar. 5H lånar även den svenska artisten Lorentz scen-gimmick paraplyet i mysiga ”Squeeze”, samt gör en shoutout till Zara Larssons mamma, som tydligen befinner sig i publiken.
Det är uppenbart att Fifth Harmony har väldigt kul på scenen och de är rörande glada över att vara i Sverige för första gången.
Starkast är konserten när gruppen lutar sig mot gospel, modern r’n’b och fingerknäppsballader med peppande Christina Aguilera-budskap. Renodlar de dessa sidor – snarare än tröttsam tuggummipop med irriterande drop – har de potential att komma ut på andra sidan som ett Destiny’s Child för tiotalet.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB