Startsida / Inlägg

Pånyttfödd och uppriktig Sebastian Stakset

av Per Magnusson
Microsoft Word - Min resa till frihet.docx
Sebastian Stakset lever friluftsliv. Foto: Universal

unnamedRateSebastian Stakset
Ett budskap om kärlek
Universal

HIPHOP Våren 2016 hoppade Sebastian Stakset av hiphopgruppen Kartellen.
– Jag har inte hatet som behövs för att fronta Kartellen, sa han i Svt:s dokumentär ”Lys upp skuggorna”.
Förra hösten släppte han solodebuten, singeln ”Förlåt”. Stakset ville säga förlåt till unga som han vilselett, deras föräldrar, socialtjänsten, polisen, brandmännen, skolorna och ambulanspersonalen. I den naturromantiska videon till låten fiskar Stakset – i en liten båt med utombordsmotor – omgiven av ett vackert landskap och iförd oskyldigt ljusblå, kortärmad button down-skjorta och vita jeans, en look inte olik livsnjutarprogramledaren Ernst Kirchsteigers. I en annan scen: med vandringskäpp hälsar rapparen på kor och matar får.
Budskapet, inramningen och uttrycket balanserar på randen till övertydlighet men räddas av att det faktiskt verkar vara exakt detta som Sebastian Stakset vill berätta om just nu: sitt nya liv, kärleken och gud. ”Jesus was the missing piece in the puzzle of my life”, som rapparen skriver på Instagram. Dessutom: en del av historiens bästa musik kommer ju från kyrkan.
Men ”Ett budskap om kärlek” är inte bara kärlekspredikan och pånyttfödelse. Lika mycket tillbakablickar, ånger och självtvivel. Ett genomgående tema är en önskan om att bara få vara sig själv.
Någonting som inte förändrats är emellertid Staksets aggressiva rapstil. Även när han i låten ”Bakom mina masker” rappar om att han – bakom Twitter-statusar och Instagram-inlägg – var en ensam liten pojke som bara kraschat i en vägg, låter han lite forcerad. Det rimmar inte riktigt. Då är Stakset mer angelägen i den oskyldiga kärlekssången ”Faller”. Där känns han rakt igenom pånyttfödd. Det är befriande när han på riktigt tar av sig de där maskerna han återkommer till i sina texter.
Produktionerna spänner mellan funkiga Timbuktu-beat (”Igen”), stråkbeklädd kammar-hiphop (”Jag vill ge dig allt”) och soldrucken reggae (”Kärleken övervinner allt”), i vilken Stakset läser ur Första Korinthierbrevet över ett pianobeat.
”Ett budskap om kärlek” är en personlig triumf. Att Sebastian Stakset lyckats göra uppriktig musik av lycka och positivism är dess främsta förtjänst.

BÄSTA SPÅR: Kärlekshymnerna ”Jag vill ge dig allt” och ”Faller”. Ju mindre attityd, desto finare musik.

VISSTE DU ATT… Sebastian Stakset skrev singeln ”Vi är Sverige”, som inte finns med på albumet, efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: The Supreme Jubilees ”It’ll all be over”. ”If God had a disco, the dj would be playing the Supreme Jubilees” har det sagts om den kaliforniska gospelsextetten.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB