Startsida / Inlägg

Veckans singlar: ny musik från Justin Bieber och Miley Cyrus

av Per Magnusson
Skärmavbild 2017-08-18 kl. 13.52.22

Den här veckan släpper två av våra största popstjärnor – Justin Bieber och Miley Cyrus – nya singlar. 
Där i bakgrunden lurar en sömnlös hymn med The War On Drugs och en brisig låt med Anna Of The North. Och så har Ebbot krönt sig själv till ”King B”. 

RateJustin Bieber
Friends
Republic/Universal
POP Med fenomenala albumet ”Purpose”, som släpptes vintern 2015, totalrenoverade Justin Bieber sin karriär. Han gick från multiplatinasäljande vaxdocka till fullblodsartist med eget uttryck. En artist att räkna med och älska, inte bara om du är 11 år och hopplöst förälskad i planscherna på ditt rum. I dag är en ny Justin Bieber-singel, ur ett konstnärligt och popkulturellt perspektiv, lika intressant som en ny singel med Drake eller Rihanna.
”Friends” är producerad av BloodPop, bekant från Biebers hit ”Sorry”. Och låten tar avstamp i samma ljudlandskap som ”Purpose”. Luftiga syntar studsar fortfarande mellan glaciärklippor. Temat är en önskan om att fortfarande få vara vän med ett ex. Singeln väcker mest av allt en nyfikenhet på vad Bieber har innanför den slappt långärmade t-shirt-armen härnäst. Kommer han fortsätta att spela ut säkra kort, eller finns det någonting där som är lika smått chockerande som det brådmogna skägg som pryder hans pojkansikte på den nya pressbilden?

RateMiley Cyrus
Younger now
RCA/Sony
POP Redan när den då dokumenterat dekadenta popstjärnan Miley Cyrus stod inför en handfull europeiska musikjournalister på en presskonferens i Londons The O2 Arena och pratade om de fantastiska örter och vitaminer hon fått av sin doktor anade man att en förändring skulle komma. Via storbolagsmardrömmen – Soundcloud-släppta albumet ”Miley Cyrus & her dead petz” – är hon nu tillbaka i kommersiell kostym, och de där vitaminerna verkar ha kickat in på allvar. I ”Younger now”, titelspåret från hennes kommande album som väntas 29 september, sjunger hon om att hon aldrig känt sig yngre. I videon till låten imiterar hon idolen och jubilaren Elvis Presley. Men till skillnad från första singeln ”Malibu”, en varm gitarrpoplåt, är ”Younger now” tämligen slätstruken och anonym. Tillsammans med folkiga smakprovet ”Inspired” bäddar de för en oviss väntan på Mileys sjätte album.

RateThe War On Drugs
Up all night
Atlantic/Warner
ROCK En ändlös natt i juni fick jag smyglyssna på några låtar från Pennsylvania-kvartetten The War On Drugs album ”A deeper understanding” som landar nästa vecka. Jag kan inte tänka mig en bättre scen för att ta in bandets nya, lugna inriktning och i synnerhet öppningsspåret från albumet. Det är musik som låter som himlar som aldrig blir mörka och känns som ett pirr i magen som aldrig vill gå och lägga sig. Bara sitta uppe och möta varje solnedgång med klarvakna ögon, Adam Granduciels cigarettstämma på repeat i öronen: ”I’ve been up all night/ Spinning ‘round the floor/ It’s not some feeling I can break”.

RateAnna Of The North
Money
Honeymoon/+1
POP Anna Of The North har låtit tala om sig på sistone. I juli gästade hon – tillsammans med Frank Ocean och Steve LacyTyler, The Creators låt ”911/Mr. Lonely”. Tidigare har Oslo-sångerskan bland annat remixats av The Chainsmokers samt supportat landsmannen Kygo på turné. På sin nya syntiga singel – som svävar i gränslandet mellan hemmaproduktion och något för de stora skivbolagen att sätta tänderna i – målar hon med samma svala, skandinaviska pasteller som tidigare. Debutalbumet ”Lovers” släpps 8 september.

RateEbbot Lundberg
Royals
Cosmos
ROCK Att Ebbot kan göra covers har vi vetat sedan hans medverkan i ”Så mycket bättre” 2013. Här tar han sig an Lordes superhit ”Royals” och får den att låta som Beatles och Rolling Stones tagning på nutida pop. Eller, tja, som The Soundtrack Of Our Lives, helt enkelt. Låten var från början tänkt som en b-sida, men Ebbot blev så nöjd med resultatet att ”Royals” får leda vägen för nästa album som planeras släppas 2018. Ebbot är förresten aktuell med cover-tv snart igen, den här gången med egna SVT-showen ”Ebbots ark”. I programmet bjuder Ebbot in artister – från Tommy Körberg och Lasse Holm till Joy M’Batha och Loney Dear – till båten TS Westkust och framför favoritlåtar tillsammans inför publik.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!
LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB