Startsida / Inlägg

Foo Fighters bjussar på generös klubbshow

av Håkan Steen
14foofighter_carbyr_10.jpg
Foo Fighters sparar inget krut på Vasateatern. Foto: Carolina Byrmo

RateFoo Fighters
Plats: Vasateatern, Stockholm. Publik: 900 (fullt). Längd: 142 minuter. Bäst: ”The pretender” och, framför allt, ”Let there be rock” med Howlin’ Pelle. Sämst: Nya ”Run” är ingen stor låt.

Att få se ett megaband som Foo Fighters på en intim teater är förstås lyxigt värre.
Dessutom levererar de en sällsynt bjussig show.

Senast Foo Fighters var i Sverige, på Ullevi i Göteborg för drygt två år sedan, vet ni vad som hände. I andra låten ”Monkey wrench” ramlade en minst sagt övertänd Dave Grohl av scenen och bröt benet, åkte till läkare, fick benet fixat och – kom tillbaka och fortsatte giget. Legendariskt.
Så när de nu ställer sig på Vasateaterns betydligt mindre scen för en exklusiv specialspelning inför inbjuda fans, medier och gäster börjar de med låten de inte fick spela klart senast.
Och blåser vidare med en av sina allra största hits, ”Learn to fly”.
En chocköppning, och Grohl är minst lika tänd i kväll. Bara efter några låtar ger han sig ut i publiken och slutar uppe vid mixerbordet där han avlossar en jublande version av ”The pretender”, kul korsad med ZZ Tops ”La grange”.
Inte många band på Foo Fighters nivå gör den här sortens konserter, hoppar ner på klubbnivå och rockar för sin trognaste publik i över två timmar.
Givetvis handlar det om promotion. Bandet är i Stockholm för att möta pressen och vara med i ”Skavlan” och se till så att ingen svensk med det minsta rockintresse missar att nya albumet ”Concrete and gold” släpps i dag.
Men ändå. Det finns inget återhållet hos Foo Fighters i kväll, det är fullt ställ, vild headbanging och kända låtar från alla skivor och lagom mycket nytt och en rolig bandpresentation där de lattjar Ramones, Devo och Kiss.
I ”All my life” och ”Best of you” blir det väldigt underhållande allsångsbröligt mangel. Grohl tillägnar den förhållandevis stillsamma ”Big me” till läkaren som hjälpte honom hålla benet på plats på Ullevi.
Precis som när Foo Fighters gjorde en liknande spelning på Nalen för sex år sedan saknar man möjligen lite fler temperament, några skarpare avbrott i rakrockbombardemanget.  Men de kompenseras mer än väl med slösaktiga mängder gott humör.
Och när Grohl som final låter polaren Howlin’ Pelle Almqvist från The Hives komma in och fullkomligt sno showen i en alldeles knäckande cover på AC/DC:s ”Let there be rock” känns det verkligen extremt trist att klaga.

Alla låtarna: 1. Monkey wrench 2. Learn to fly  3. White limo 4. Arlandria 5. La dee da 6. The pretender 7. Big me 8. Run 9. My hero  10. Cold day in the sun 11. Congregation 12. Walk 13. The line 14. These days 15. Rope 16. The sky is a neighborhood  17. Sunday rain 18. All my life 19. Dirty water 20. Times like these  21. Breakout 22. Best of you  23. Let there be rock

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Video: Tuija Hartikainen (Youtube: bgrrrlie)

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB