Startsida / Inlägg

Legend en leende soulröst

av Per Magnusson
John Legend
Sång- och pianomannen John Legend. Foto: Jimmy Wixtröm.

RateJohn Legend
Plats: Globen, Stockholm. Publik: 5 500. Längd: 1 timme och 50 minuter. Bäst: ”Ordinary people”. Sämst: Att prata JÄTTEHÖGT i telefon under a capella.

John Legends konsert i Globen känns nostalgisk och en smula omodern i sina äppelkäcka knyckar.
Men det gulliga kärleksbudskapet och Legends leende soulröst väger upp.

John Legend slog igenom 2004 med Kanye West-producerade albumet ”Get lifted”. I dag är den Springfield-födde sångarens neosoul rent konstnärligt förbisprungen av artister som Frank Ocean, Sampha och James Blake. Men hans konsekvent trygga pianoballader har visat sig slitstarka som framgångsformel. Så sent som 2015 vann han en Oscar för ledmotivet till ”Selma”. Och i fjol spelade han hurtig soulman i ”La la land”, en karaktär Legend för övrigt tangerar i kväll i glittrig kavaj.
38-åringen är synnerligen punktlig, helt i linje med den bussiga image han odlar på Instagram-bilder av rosenskimrande dejtnätter i Venedig med flickvännen, modellen Chrissy Teigen. Han alternerar mellan flygel och flitiga utflykter längs scenkanten. Varje steg, varje huvudknyck, varje mellanprat verkar minutiöst välplanerat. Liksom när han tar upp och slowdansar Anna-Maria från publiken eller gör en svettig Curtis Mayfield-cover i ”Superfly” som en hyllning till dottern Luna, redan förevigad i videon till ”Love me now” med sina – i skrivande stund – 124 748 842 visningar. Även bandet och de tre körsångerskorna med sina synkroniserade rörelser är synnerligen skickliga. Och detta är också min enda invändning: allt känns lite för perfekt. Jag saknar en person bakom showbizleendet. Till och med svetten som droppar från Legends ansikte känns regisserad.
Men just som allt riskerar att fallera i Las Vegas-soul gör Legend svartvit medborgarrättssoul i Harold Melvin & The Blue Notes ”Wake up everybody” eller adresserar ”Trump’s bullshit” mitt i en tryckare. Och det saknas inte andra utropstecken. ”Save room” framförd sittande på flygeln, den odiskutabla ”Ordinary people” och powerballaden ”All of me”, smakfullt befriad från power. Konserten blir bättre desto längre den lider. Till slut hissas Legend och hans flygel upp några meter över marken. Därifrån ringlar han sin röst, len som pannkakssirap över publiken.

LÅTLISTA: 1. I know better 2. Penthouse floor 3. Tonight (Best you ever had) 4. Love me now 5. Made to love 6. Darkness and light 7. Overload 8. What you do to me 9. Used to love u 10. Save the night 11. Like I’m gonna lose you 12. Save room 13. Slow dance 14. Superfly (Curtis Mayfield-cover) 15. Wake up everybody (Harold Melvin & The Blue Notes-cover) 16. Ordinary people 17. Right by you (For Luna) 18. Lay me down 19. Surefire 20. Green light 21. Who do we think we are 22. You & I (Nobody in the world) 23. So high Extranummer: 24. All of me 25. Glory

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB