Startsida / Inlägg

Veckans singlar: höstdagjämningspop och framtidshiphop

av Per Magnusson

Höstdagjämningspop från Manchester, framtidshiphop från Stockholm, en ny Kygo-ep och en Miley Cyrus som lämnar ännu ett frågetecken efter sig – veckans singlar. 

RateMorrissey
Spent the day in bed
Etienne Recordings/BMG
POP Höstdagjämning. När en grå septemberdimma och ett strilande regn sköljer över staden matchar Manchesters mest sorgsna popröst med att ge ut sin nya singel med titeln ”Spent the day in bed”. Det är den första från hans kommande album med den minst lika typiska titeln ”Low in high school”. Albumet har bland annat spelats in i Ennio Morricones studio i Rom. Att läsa låttitlarna är underhållande i sig: ”Home is a question mark”, ”The girl from Tel-Aviv who wouldn’t kneel” och ”Who will protect us from the police?”.
”Spent the day in bed” bryter med den tunga gitarrgröt vi så ofta serverats de senaste åren. Här får en akustisk gitarr sällskap av en Wurlitzer, en lurig synt och den ljuvaste av Moz-melodier. Precis som Ulf Lundell rekommenderar provokatören alla sina vänner att sluta titta på nyheterna och i stället göra som honom; ligga kvar i lakan som han betalat för själv. Låtens epilog fortsätter att celebrera det livslånga utanförskapet:
”No bus, no boss, no rain, no train”.

RateYung lean
Hunting my own skin
YEAR 0001
HIPHOP När alltfler artister klär ut sig till matroser och myser med varandra på en båt känns det skönt att det finns undantag som faktiskt följer en egen vision och vill göra någonting nytt. Att lyssna på Stockholmsrapparen Yung Leans musik är som att kliva in i ett fantasislott. Därinne är allt på sin plats, allt är där av en anledning. De nostalgiska tv-spelssyntarna, de perfekt Yung Gud-producerade beatsen och Yung Leans slappa sångsätt, som låg han i en övergiven hammock och gäspade sina rhymes. Albumet ”Stranger” släpps 10 november och följs av en Europa-turné som avslutas på Nobelberget i Stockholm 16 december.

RateKygo
Stargazing EP
Sony/Ultra
POP Norska Kygo delar inte bara look med Avicii – båda har en fäbless för bakvänd keps och rutig skjorta – de är båda lite intressantare än sina kolleger inom den kommersiella dansmusiken. Med sin nya ep cementerar Kygo den positionen. Sitt signum troget skruvar han ner tempot och syr ett norskt lapptäcke av vokaler i refrängerna. Extra plus i kanten för att han – också i sann Avicii-anda – lånar in den tämligen okände Chicago-sångaren Justin Jesso i titelspåret. Tre av låtarna har vi redan hört: det tjusiga Selena Gomez-samarbetet ”It ain’t me”, snarkfesten ”First time” med Ellie Goulding och den överflödiga U2-remixen ”You’re the best thing about me”. Det finstilta utropstecknet är i stället den akustiska ”This town”, skriven av svenska Noonie Bao. Eskapistisk lägereldspop i sitt esse.

RateMiley Cyrus
Week without you
RCA/Sony
POP En krympande men inte obetylig falang av så kallade Swifties hoppas förgäves att idolen Taylor Swift ska återgå till sina country-rötter. Nu kan de trösta sig med att Miley Cyrus gör exakt det på sin nya singel. Miley sjunger som om hon inte bryr sig om någonting. Det är hennes styrka, jag ser henne som dagens Axl Rose. Där slutar tyvärr de goda nyheterna för den här gången. Retro-balladen är helt enkelt inte tillräckligt stark. I stället krossas den av svunna Miley-tryckare som ”Wrecking ball” och ”Adore you”. Popstjärnans samtliga singlar i år – undantaget fina ”Malibu” – lämnar flera frågetecken inför nya albumet ”Younger now”, som släpps nästa fredag.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB