Startsida / Inlägg

Miley Cyrus en vitamininjektion för hitpopen

av Per Magnusson
Miley Cyrus - pressbild Younger Now
Dollys gudbarn Miley. Foto: Pressbild.

miley-cyrus-younger-nowRateMiley Cyrus
Younger now
RCA/Sony

POP ”De här vitaminerna – de är helt otroliga – jag känner ruset! Honung och skit. Och så har jag börjat med yoga.” I röda läderbyxor och matchande solglasögon stod den då så skandalomsusade popstjärnan Miley Cyrus inför en handfull europeiska musikjournalister på en presskonferens i Londons The O2 Arena. Hon hade just ställt in två Europapremiärer och frågorna kretsade kring knark. Jag minns att jag tänkte på henne som sin tids Axl Rose. Men redan då – inför turnén som följde det hiphop-inspirerade albumet ”Bangerz” – verkade hon vara på väg någon helt annanstans.
Mycket riktigt. Ett år senare kom den psykedeliska storbolagsmardrömmen: gratisalbumet ”Miley Cyrus & her dead petz”. Men ”Younger now” är hennes första kommersiella skiva sedan ”Bangerz”. Producerad tillsammans med parhästen Oren Yoel ville hon skippa radioflörtandet för ett mer ärligt uttryck i samklang med sina rötter. Miley är född i Nashville och dotter till trubaduren Billy Ray Cyrus. Hennes gudmor är en viss Dolly Parton, som också är enda gästen på ”Younger now”. Tillsammans gör de duetten ”Rainbowland”. Och i videon till titelspåret imiterar Cyrus sin idol Elvis Presley. ”No one stays the same/Change is a thing you can count on” sjunger hon som ett litet manifest över sitt rastlösa artisteri.
Miley är mer hitpopens Axl Rose än någonsin. Hennes uppror har bara bytt skepnad – från rivningskulor, hiphop och beats till örter, country och lo-fi-gitarrer.
BÄSTA SPÅR: ”Malibu”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB