Startsida / Inlägg

Susanne Sundfør bäddar för vackert trubbel

av Per Magnusson
Susanne-by-Raphael-Chatelain-1024x569
”Music for people in trouble” är Susanne Sundførs mest nakna och ärliga album hittills. Foto: Raphael Chatelain

susannesundforcoverRateSusanne Sundfør
Music for people in trouble
Bella Union/Warner

POP Resande och musik är tätt sammankopplat. Nya platser kan öppna våra sinnen och fungera som kreativt koffein. En låt eller ett album låter sällan så fantastiskt som på ett tåg eller ett flygplan.
Det har norska Susanne Sundfør tagit fasta på. 31-åringen från Haugesund brukar förse sin musik med starkt konceptuella ramar. Hennes förra skiva ”Ten love songs” var ett ambitiöst separationsalbum. ”Music for people in trouble” är inspirerat av en resa från Nordkorea till Amazonas djungel.
Sundfør sätter tonen perfekt med den akustiska ”Mantra”, i vilken hon sjunger att hon är lika lyckosam som månen där hon sitter och tittar ut över en lagun. Sundfør draperar denna gång sina sånger med en långt mer sparsmakad musik än på den maximalistiska föregångaren. Norskan verkar skriva sin musik med blyerts. Och hon lämnar mellanrum för oss att att fylla i, för smart för att skriva någon på näsan. Raderna dryper genomgående av ljuv melankoli. Smaka bara på de här:
”Because I always meant it when I said it would go wrong/Because I always thought my life would be a sad song” (”Bedtime story”).
Det är ett mångfacetterat album där varje sång har en egen identitet, men där ändå helheten håller samman. ”Reincarnation” är en norsk kusin till First Aid Kit. ”Good luck, bad luck” får mynna ut i jazz, ”Undercover” går upp i försiktig gospel.
”Music for people in trouble” ska inte misstas för en musikalisk motsvarighet till ett spa med gurkor för ögonlocken och hyrda badkläder i syntetmaterial. Albumet är inte bara en geografisk resa utan även en inre sådan. Musiken adresserar de universella känslor av oro och ångest som följer med de trubbeltider vi lever i. ”The sound of war” får till exempel ett klaustrofobiskt och hotfullt slut. Det bidrar till nödvändigt skav och snygg dynamik.
Det var längesedan jag hörde musik som gjorde mig lika lugn som doften av rostat bröd men samtidigt fick mig att tänka efter.
BÄSTA SPÅR: ”Bedtime story”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB