Startsida / Inlägg

Bautalista: Här är den tuffaste och bästa musiken från juli och augusti

av Mattias Kling
Quicksand släpper i november sitt första album på 22 år i och med ”Interiors”, men redan nu kan ni provsmaka på detsamma via öppningslåten ”Illuminants” här nedan. Foto: Atiba Johnson
Quicksand släpper i november ”Interiors”, första albumet på 22 år, men redan nu kan ni provsmaka på öppningslåten ”Illuminants” här nedan. Foto: Atiba Johnson

Under min uppväxt, i det som en smula föraktfullt brukar kallas för DDR-Sverige, var juli något av en vit fläck i almanackan. En månad då allt stängde, invånarna drog sig tillbaka till sina semesterhålor bestående av sommarstugor, husvagnar eller hotellrum på charterorter i Spanien och inte så mycket mer hände.
Likaså var sommaren något av en död period när det gällde nya skivsläpp. I stället handlade de varmaste månaderna i den nordliga hemisfären om att turnera, spela folkparker, stadsfester, stora galor eller festivaler som Roskilde och ett långsamt växande evenemang i Hultsfred. Kort sagt – ny musik av större vikt offentliggjordes sällan just under denna period, av rädsla för att potentiella köpare i stället skulle välja ännu en Storstrut eller ett åkband till vattenrutchbanan i stället för en ny lakritspizza att lägga på skivtallriken.
Men det var då, och nu är som bekant en helt annan tid. Ordet semester har blivit ett flytande begrepp, att åka på husvagnssemester ses som lika retro och pappaförlegat som att dagligen masa sig ner till kiosken för att köpa en kvällstidning. Och även om artisterna jobbar hårdare än någonsin ute på vägarna under perioden juni till augusti, strängt upptagna med de hundratals festivaler av alla de slag som finns bara i vårt nordiska närområde, finns det ingen som drar sig för att även bjuda den tilltänkta livepubliken på nytt material.
Med streaming i allmänhet och Spotify i synnerhet når artisterna ut till sin publik på en tiondels sekund och ingen behöver längre bry sig om att besöka en skivbutik eller knäppa på radion för att mötas av färska tongångar.
Det gör att den nu aktuella spellistan som avhandlar de två gångna månaderna är så omfattande att spellängden drar sig över ett halvt dygn – och det finns även stjärnglans nog för att förgylla de kvällar som nu stadigt blir mörkare och kyligare.
För vi har inte bara nåtts av nya släpp med storheter som Nine Inch Nails och Queens Of The Stone Age och mer genreintressanta utgåvor av kändisprojektet The Lurking Fear, Tau Cross, Integrity och The Haunted. Sommaren har även erbjudit ljudlig distraktion i form av en serie fristående låtar från Avenged Sevenfold, nya singlar med Foo Fighters, Paradise Lost, Heat, Satyricon, Monolord, Ghost, Mastodon, nyligen Bråvallaaktuella Prophets Of Rage samt comebackstycken med gruvligt underskattade och trist bortglömda Quicksand (den som inte äger ”Slip” har ett gigantiskt hål i skivsamlingen) och Gwar. Dessutom en dubbelhälsning från andra sidan graven i form av Motörheads David Bowie-cover ”Heroes”.
Allt detta och så mycket mer hittar ni i en überfet sammanställning här nedan. En brokig blandning av surt och bittert, hårt och halvmjukt, livsbejakande och negativt, snabbt och långsamt – ett omfattande bevis för att våra tuffa musiker knappast har legat på latsidan samtidigt som du har klagat över vädret och tvångsmässigt grillat djurmuskler till middag.
Som vanligt lär få uppskatta allt, men i denna nästan 190 låtar långa spellista lär det finnas något för alla.
Och – åter igen som vanligt – spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB