Startsida / Inlägg

U2 sjunger om ömtålig kärlek på nya singeln

av Håkan Steen
U2_2017
Så här ser U2 ut efter att ha rockat ihop i 41 år. Foto: Sam Jones

U2singelcoverRateU2
You’re the best thing about me
Island/Universal

ROCK U2 har en del att bevisa efter det senaste albumet ”Songs of innocence”, som inte bara fick en sällsynt misslyckad lansering när det utan att be om lov placerade sig i världens alla Apple-användares Itunes-bibliotek utan även rent musikaliskt hörde till något av det minst engagerande som irländarna dittills släppt ifrån sig.
Tanken var att uppföljaren ”Songs of experience” (båda albumtitlarna är, på sedvanligt blygsamt Bono-vis, lånade från den store brittiske poeten William Blake) skulle följa ganska kort där efter, men har sedan flera gånger skjutits upp. Möjligen fick U2 kalla fötter efter det svala mottagandet av ”Songs of innocence” och kände att det de hade spelat in inte dög.
Nu är emellertid albumet slutligen på gång. Skivbolaget säger inte mer än att det kommer att släppas ”senare i år” men uppgifter i tidningen The Irish Sun och på fansajter pekar på att datumet blir 1 december, detta för att sammanfalla med World Aids Day, som Bono är involverad i via organisationen Project Red.
Och efter att ha smugit in nya balladen ”The little things that give you away” i ett framträdande hos Jimmy Kimmel i våras och även under ”The Joshua tree”-turnén i somras samt lagt ut den politiskt anstrukna rockern ”The blackout” som livevideo på sin Facebook-sida förra veckan levererar U2 nu den officiella förstasingeln.
”You’re the best thing about me” är en storslagen kärlekssång där crunchiga The Edge-gitarrer och en distad Adam Clayton-bas möter softa stråkar i mix av välbekante U2-producenten Steve Lillywhite.
Kygo spelade de facto en dansversion av låten i ett set på en festival i Bergen redan förra sommaren – låten var gissningsvis tänkt att släppas redan då – så även den norska tropical house-stjärnan verkar vara inblandad här.
Texten lär ha sitt ursprung på en bar i Dublin där vännen och journalisten Eamon Dunphy, som även skrivit en biografi om bandet, förklarade för Bono att han tyckte sångarens fru Ali Hewson var ”det bästa med honom”. Mycket av Bonos omskrivna sociala medvetenhet och engagemang kom från deras liv tillsammans, menade Dunphy.
Låten skulle således gå att tolka som en jublande kärleksförklaring, men för att inte bli alltför sockersöt konstaterar Bono också i texten att ”the best things are easy to destroy” och lämnar lyssnaren med orden ”why am I walking away”.
Där den intima ”The little things that give you away” kändes som det mest löftesrika från U2 på evigheter lät ”The blackout”, trots sitt vällovliga budskap om att aldrig ge upp hoppet när statyer faller och demokratin lever under hot, som tämligen standardiserad sentida U2-rock.
”You’re the best thing about me” bryter knappast heller någon ny mark men ger ändå en glädjande indikation på att U2 tagit lärdom av förra plattan och faktiskt bemödar sig med att skriva låtar igen.
Singeln hade förmodligen gjort sig ännu bättre i ett mer klassiskt snitt, utan somlig crunch, dist och tyngd, men låter icke desto mindre både synnerligen arenavänlig och som en högst möjlig radiohit för vuxenkanalerna.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB