Startsida / Inlägg

Blandat resultat när Ane Brun sjunger andras kärlekslåtar

av Natasha Azarmi
På sitt coveralbum låter Ane Brun som bäst när hon kliver bort från originalen. Foto: Press
På sitt coveralbum låter Ane Brun som bäst när hon kliver bort från originalen. Foto: pressbild.

2524845RateAne Brun
Leave me breathless

Balloon Ranger Recordings/Universal

POP Det har gått fyra år sedan Ane Brun gjorde en cover på Beyoncés ”Halo”. Än idag har hennes version av låten förmågan att skapa gåshud, en klump i halsen och få tårarna att bränna bakom ögonlocken. Hennes ömsinta röst omfamnar lika starkt idag som då.
Enligt Brun är ”Leave me breathless” hennes mest personliga album hittills — trots att den enbart består av covers. Albumet kom till efter en kort kärleksromans, en romans som gjorde artisten så överväldigad av känslor att hennes enda utlopp blev att tolka andras kärlekslåtar. Resultatet blir tämligen blandat.
Hennes alltid så oklanderliga röst är just det: oklanderlig. Den träffar varje öm punkt och plåstrar om varje själslig spricka. Men Ane Brun lyckas inte alltid fullfölja definitionen av en riktigt bra cover; att medföra något nytt som verket tidigare har saknat.
Låtar som
Maria McKees ”Show me heaven”, Bob Dylans ”Make you feel my love” och The Righteous Brothers ”Unchained melody” är samma tårdrypande kärlekslåtar som de alltid har varit.
Men ibland lyckas hon. När Brun kliver bort ifrån originalen snuddar hon vid magi. Hon medför då något nytt till låtarna, en ytterligare dimension. Hennes version av
Radioheads ”How to disappear completely” är som en kindsmekning varje gång hennes darrande röst går upp i falsett. Hon gör det nödvändigt för lyssnaren att dra efter andan när hon om och om igen sjunger ”I’m not here/This isn’t happening”.
Likaså när hon gör en gripande tolkning av
Mariah Careys ”Hero”. Med sitt rogivande och utomjordiska arrangemang är det som att låten aldrig har existerat i en annan form. Och Tom Pettys ”No reason to cry”, med dess lyrik och Bruns tröstande röst, griper tag extra hårt i just dessa dagar.
På många sätt är det som att låtarna hittar nya hem i Ane Bruns händer. Men alltför ofta blir ”Leave me breathless” en repris av det vi redan har hört många gånger förr
.

BÄSTA SPÅR: ”How to disappear completely” och ”Hero”, så unikt att de kan misstas för att vara Ane Bruns egna låtar.
VISSTE DU ATT… Brun sällan lyssnar på tidigare versioner av låtarna hon gör covers på. ”Jag googlade text och ackord och hittade ett sätt att sjunga den inifrån”, har artisten sagt om sin tolkning av ”Always on my mind” — tidigare framförd av både Gwen McCrae, Elvis Presley och Pet Shop Boys.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: De franska cover-mästarna Nouvelle Vagues självbetitlade debutalbum och Ane Bruns egna ”Rarities”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB