Startsida / Inlägg

Liam Gallagher är stoftet av britpop

av Per Magnusson
liam-gallagher
Nice parka, mate. Foto: pressbild.

liam-gallagher-as-you-were-album-cover-1498146739 2RateLiam Gallagher
As you were

Warner

ROCK ”Närmen detta var ju inte så tokigt ändå”. Så löd reaktionerna när Liam Gallagher släppte ”Wall of glass”, första singeln från solodebuten ”As you were”. Det säger inte så mycket om låtens kvalitet som förväntningarna på Gallagher den yngre 2017. Medan andra artister – omöjligt då att inte nämna antagonisten Damon Albarn som exempel – blivit välsignade med ett slags Bourgogne-likt åldrande, har Liam länge känts som stoftet av britpop.
Oasis-debuten ”Definitely maybe” var han bäst i världen. På ”(What’s the story) Morning glory?” blev han också störst.” Och på den underskattade ”Be here now” tonsatte han det fascinerande ruset av ren och ostoppbar hybris. Men någonstans kring ”Standing on the shoulder of giants” förvandlades han till en seriefigur med ugglelika hårlappar för öronen. Post-Oasis-orkestern Beady Eye? Tja, de var Beady Eye.
Förtjänsten med första smakprovet ”Wall of glass” var att den – utan att vika från Liams livslånga 60-talshommage – lyckades vara smart popmusik med svårbestämt produktionsdatum. Det utmärker också resten av ”As you were”. En stor del i detta har producenten Greg Kurstin (Adele, Lily Allen) som även varit involverad i låtskrivandet. Och låtarna har en skärpa som vi inte hört från en Oasis-man på länge, broder Noel inräknad.
Finast är de lugna spåren, när Liam släpper sin ständiga gard mot omvärlden. Jag tänker främst på den folkiga ”Chinatown” och den gospeldoftande ”Universal gleam”. I övrigt är ”As you were” ett snyggt popalbum, en färgglad karamell för Oasis-nostalgiker att tugga i sig. Men den är just bara det. The Beatles-harmonierna och referenserna haglar (”Helter skelter”, ”Tomorrow never knows”) och tyska Klaus Voormann, som bland annat formgav omslaget till ”Revolver”, har gjort en print som följer med vinylutgåvan.
”As you were” är musik att dricka pints till på puben till jukeboxen är full av pennies och heltäckningsmattan dränkt i salt och vinäger. Men där Oasis en gång var ett rock’n’roll band att lägga sitt liv i händerna på, är det här bara en strimma av det som på andra sidan ett millenieskifte var precis allt.
BÄSTA SPÅR: ”Chinatown”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB