Startsida / Inlägg

Henrik Berggren får tiden att kännas evig

av Natasha Azarmi
Lite som en superhjälte. Foto: Anders Deros
Lite som en superhjälte. Foto: Anders Deros

RateHenrik Berggren
Plats: Lisebergshallen, Göteborg. Publik: Nästan fullt. Längd: 90 minuter. Bäst: ”To my brother, Johnny”, ”Run, Andy, run” och ”No time for us”. Sämst: Hade förtjänat en ännu mer storslagen turnépremiär.

GÖTEBORG. Henrik Berggren bevisar ännu en gång att allting är möjligt när han inleder sin turné i hemstaden.

Där står han. I svart hatt, cape, en randig tröja och med stjärnor under ögonen. De bländar.
När Berggren gav sig ut på vägarna i våras, efter att det i medier uppmärksammats att han lider av kroniskt trötthetssyndrom, var det många som undrade om han skulle klara av det. Han gjorde det. Och nu gör han det igen. Passande nog med start hemma i Göteborg.
När spelningen drar igång är Lisebergshallen rätt så tom, långt ifrån alla har hunnit komma in. En annan artist hade väntat men Henrik Berggren går upp på utsatt tid.
Han ser ut som en superhjälte varje gång han rör på armarna under sin svarta cape. Eller när han står på scenkanten och tar emot publikens jubel. På många sätt är han ju faktiskt det, en superhjälte. Med förmågan att klara det många inte trodde var möjligt.
Tillsammans med sitt mäktiga band låter Berggren mestadels riktigt bra ikväll. ”To my brother, Johnny” låter som på skiva, precis som ”Wild child” och ”Hold on to your dreams”. Likaså Broder Daniel-klassiker som ”Whirlwind”, ”I’ll be gone” och ”Work”. 
”Ingenting är viktigt. Det kanske låter ledsamt men det är befriande. För om ingenting är viktigt behöver man inte vara rädd för något”, säger sångaren. Han drar efter andan. ”Okej”. Sedan börjar ”Run, Andy, run”.
Men det här är så oerhört viktigt. Det är ett bevis på att allting är möjligt, att oddsen alltid går att besegra. Berggren lämnar scenen för att återhämta sig, kanske för att vi ska kunna göra detsamma. Han kommer tillbaka och avslutar låten.
”Snälla spela ’No time for us’”, säger personen bakom mig. Bandet börjar spela. ”Oh the world won’t understand/It’s left no time for us” sjunger Henrik Berggren. Publiken svarar: ”Aaaaaaah”. Jag hör personen bakom mig snyfta. Då känns tiden snarare evig.

Alla låtarna: 1. Hold on to your dreams 2. Dream my days away 3. To my brother, Johnny 4. Thirst for life 5. I’ll be gone 6. Run, Andy, run 7. When we were winning 8. Wolf’s heart 9. Wild child 10. Happy people never fantasize 11. Whirlwind 12. Shoreline 13. No time for us Extranummer: 14. You wore the crown; I played the clown 15. You bury me 16. What could have so hurt a heart

Här kan ni se Henrik Berggren: Falun 4/11, Örebro 11/11, Umeå 16/11, Uppsala 25/11, Karlstad 1/12, Malmö 8/12, Linköping 15/12, Stockholm 21/12

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB