Startsida / Inlägg

Lisa Nilsson firar souligt jubileum

av Håkan Steen
sofnah_lisanilsson070.jpg
Lisa Nilsson ser till att det blir fever in the funkhouse på Göta Lejon när ”Himlen runt hörnet” fyller 25. Foto: Sofia Nahringbauer

RateLisa Nilsson: ”Himlen runt hörnet” 25 år
Plats: Göta Lejon, Stockholm. Publik: 1100 (nästintill fullt). Längd: Drygt två timmar plus paus. Bäst: ”Varje gång jag ser dig” och ”I can let go now”. Sämst: Bara tre såna här gig, tyvärr.

Lisa Nilsson bjuder in till födelsedagsfirande för en svensk popklassiker.
Och vilken lysande soulfest det blir.

Det finns hits, stora hits och monsterhits.
Den som var med 1992 vet i vilken kategori vi ska placera in Lisa Nilssons ”Himlen runt hörnet”. Låten hördes hela tiden och överallt, och när albumet med samma namn dök upp blev cd:n med det svartvita omslaget snart en lika självklar del av tidig 90-talsinredning som vita Billy-bokhyllor. Vill rent av minnas att begreppet Ikea-soul användes, så stor och folklig var den Grammis- och Rockbjörnen-belönade skivan.
Men till skillnad från mycket annat som var populärt vid den tiden fortsatte titellåten att snurra i det allmänna medvetandet, år efter år. Det gjorde även ”Varje gång jag ser dig” och ”Allt jag behöver”.
Albumet är i dag en modern svensk klassiker och den här veckan firar Lisa Nilsson 25-årsjubileet med tre utsålda konserter på Göta Lejon.
Första halvan av showen är albumet i sin helhet från första till sista låt, och det är slående hur bra även de lite mindre kända låtarna, som funkiga ”Här kommer han” och balladen ”Försiktigt”, fortfarande håller.
Men så har Nilsson som vanligt med sig en oktett av uteslutande toppmusiker, som trummisen Per Lindvall och gitarristen Mattias Torell som var med redan på albumet, och den fenomenale saxofonisten Jonas Kullhammar. Tillsammans med resten av bandet förser de låtarna med mer soulvärme och funkhetta än kanske någonsin.
Premiärkvällen till ära bjuder sångerskan även upp Mauro Scocco, som skrev låtarna, och Johan Ekelund, som producerade, på scen och de får berätta hur de fick henne att hushålla med wailandet och lät henne sjunga bakfull för att locka fram rätt sårbarhet i rösten.
Nilsson strösslar med kul egna anekdoter om skivan som blev grunden för hela hennes karriär. Efter pausen blandar hon fritt med senare succéer, lite ”Så mycket bättre”-låtar och inte minst några kul covers för att visa varifrån hon kommer, och varför hon är en av landets genom tiderna främsta sångerskor.
”I have nothing”, Whitney Houston-stormen från filmen ”The bodyguard”, får hela Göta Lejon att vibrera, och Michael McDonalds hjärtesorgsballad ”I can let go now” är en tårdrivande stark final.

Lisa Nilsson kör sin jubileumsshow på Göta Lejon i kväll och i morgon.

Alla låtarna: 1. Himlen runt hörnet 2. Aldrig, aldrig, aldrig 3. Du 4. Ändå faller regnet 5. Varje gång jag ser dig 6. Här kommer han 7. Om du har något hjärta 8. Allt jag behöver 9. Vem 10. Försiktigt (Paus) 11. Klippta vingar (Ison & Fille-cover) 12. Den här gången 13. Kom hem 14. Säg det igen 15. Vart du än går (Niklas Strömstedt-cover) 16. Sången om oss Extranummer: 17. Långsamt farväl 18. I have nothing (Whitney Houston-cover) 19. Never make your move too soon (BB King-cover) 20. I can let go now (Michael McDonald-cover)

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB