Startsida / Inlägg

Veckans spellista: okända sidor av Tom Petty

av Markus Larsson
Skärmavbild 2017-10-04 kl. 17.29.58
Tom Petty. Den sista stora amerikanska rockromantikern är borta. Och han lämnade efter sig en avundsvärd låtskatt. Foto: AP

Herregud, vilka låtar han skrev.
De flesta har kanske hört ”Free fallin’”, ”American girl” och ”Into the great wide open”.
Men det finns så mycket mer.
Här är elva mer okända b-sidor, livenummer och albumspår med Tom Petty som utmanar de största klassikerna.

”WAITING FOR TONIGHT” (1995)
Tom Petty And The Heartbreakers feat. The Bangles
Mitt under inspelningarna av ”Full moon fever”, det första soloalbumet utan The Heartbreakers, rev Petty av ”Waiting for tonight”. Han kallade in både Heartbreakers och The Bangles till studion. De senare var på den tiden fullt upptagna med att splittras. Tolvsträngad magi och den bästa kören som någonsin har stått bakom rockromantikern från Gainesville, Florida. Av någon obegriplig anledning väntade Petty i sex år med att släppa ”Waiting for tonight”. Den dök till sist upp på boxen ”Playback”. Redan i inledningen befinner vi oss i en klassisk Tom Petty-värld:
”I went walking down the boulevard, past the skateboards and the beggars…”

”KING OF THE HILL” (1991)
Roger McGuinn feat. Tom Petty And The Heartbreakers
Det dröjde länge innan jag förstod att Tom Petty var från Florida och inte Kalifornien. Om delstaten vore en låt på radion skulle den heta Tom Petty. Eller ”King of the hill”, där han samarbetar med idolen och förebilden Roger McGuinn från The Byrds. Musiken är lika förtrollande och mörk som ”Hotel California” med The Eagles. Du kan checka in hos singelns perfekta melodier när du vill, men du kan aldrig lämna dem.

”CASA DEGA” (1979)
Tom Petty And The Heartbreakers
Ursprungligen singelbaksida på ”Don’t do me like that”, men låten fick sitt stora genombrott på boxen ”Playback”. ”Casa dega” bygger löst på basgången från The Zombies ”Time of the season”. Petty skrev den efter att ha läst en tidningsartikel om staden Cassadega i Florida – en skum håla med spådamer och allmänt hokus pokus. Han stavade dock namnet fel i titeln. Att ”Casa dega” inte togs med på albumet ”Damn the torpedoes” är lika mystiskt som att Bruce Springsteen en gång valde bort ”Loose ends” eller att Bob Dylan ställde ”Blind Willie McTell”.

”WALLS (CIRCUS)” (1996)
Tom Petty And The Heartbreakers
Det stora numret från soundtracket till filmen ”She’s the one”. Det finns även en formidabel version av Glen Campbell. ”Det borde ha blivit en hit”, konstaterade Petty själv flera år efteråt. Känns som en underdrift.

”CRAWLING BACK TO YOU” (1994)
Tom Petty
Gömdes undan mot slutet av skivan ”Wildflowers”. Inspelningarna med mästerproducenten Rick Rubin är mer kända för spår som ”It’s good to be king” och ”You don’t know how it feels”. ”Crawling back to you” har med åren vuxit till en stor fanfavorit. När läsarna ifjol fick rösta fram de bästa av Pettys ”deep cuts” i magasinet Rolling Stone blev den etta.

”ROOM AT THE TOP” (1999)
Tom Petty And The Heartbreakers
Inget från ”Echo”, inklusive förstasingeln ”Room at the top”, gjorde något avtryck i amerikansk mainstreamradio. Musiken handlade om Pettys skilsmässa. Och när han lämnade sin långa och omtumlande relation med sin första fru Jane Benyo, de gifte sig 1974 och separerade 1996, hamnade han på en dålig plats. I intervjuer har Tom Petty sagt att han aldrig ville skriva ”Room at the top”. Och efter att han slutade spela den live ville han inte heller höra låten igen. Det gjorde för ont.

”ECHO” (1999)
Tom Petty And The Heartbreakers
Scener ur ett äktenskap? Eller en kallsvettig förvirrad mardröm? Ibland är det tyvärr samma sak.
”Well, I woke up right here, in a pool of sweat
With a box of pills and you
Yeah, and I’m gonna keep my head
I’m gonna keep my cool
Oh, I’m so in love with you”

”TRAILER” (1984)
Tom Petty And The Heartbreakers
B-sidan på singeln ”Don’t come around here no more”. I dag är de flesta överens om att skivan ”Southern accents” hade blivit bättre med ”Trailer” än utan den. Petty plockade långt senare fram sin övergivna ädelsten och spelade in den igen med garagebandet Mudcrutch. Att lyssna är som att köra rakt över en solbränd prärie med rutorna nervevade.

”ZOMBIE ZOO” (1989)
Tom Petty
Det pratas mycket om ”Full moon fever”, men nästan aldrig om albumets sista låt. Man kan tolka det som att Petty arrogant och sarkastiskt driver med unga goter och punkspöken. Men det borde vara omöjligt att inte tycka om honom ändå. En ironisk blinkning var aldrig långt borta i hans musik. ”Zombie Zoo” låter framför allt som något av det bästa som ELO aldrig släppte.

”TWEETER AND THE MONKEY MAN” (live, 2013)
Tom Petty And The Heartbreakers
Mest förknippad med Bob Dylan, men enligt George Harrison skrevs Traveling Wilburys-numret lika mycket av Petty. Har genom åren anklagats för att vara en parodi på Bruce Springsteen. Kan bero på att texten är ett triangeldrama i New Jersey och innehåller mängder av referenser till olika Springsteen-låtar. ”Stolen car”, ”Thunder road”, ”State trooper”, ”The river”, ”Jungleland”, bara för att nämna några stycken. Petty har sagt att låten inte försöker driva med någon. Dylan ville göra något som utspelade sig i New Jersey och använda en massa referenser till delstatens store son. Det var och är en hyllning till Springsteen. När Tom Petty gjorde en egen version av låten live sjöng han Dylan lika bra som Bob själv.

”LOUISIANA RAIN” (1979)
Tom Petty And The Heartbreakers
Han kunde ha blivit en av de största countryartisterna också.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB