Startsida / Inlägg

Björk ser ljuset igen

av Håkan Steen
bjorkpromo
Björks nya album står ut från mängden. Foto: Santiago Felipe

bjorkcoverRateBjörk
Utopia
One Little Indian/Playground

POP Förra albumet ”Vulnicura” var Björks skilsmässoalbum. Det skildrade kronologiskt de olika faserna i en separation, från de första tecknen på att något känns fel till det emotionella kaos som uppstår i den plötsliga ensamheten.
Björk ville att skivan skulle låta som hon kände sig inombords. Det blev ett mörkt album med hårda rytmer och virvlande, febrigt upphackade ljudbyggen.
Nu säger den 52-åriga artisten att hon har tagit sig vidare och befinner sig på en lyckligare plats. Såren är läkta men finns förstås kvar under ytan. Hon har lärt sig att leva med dem och försöker hämta kraft ur erfarenheten.
Med ”Utopia” lägger hon fokus på kärleken, den hon känner till sina barn och vänner men också förälskelsens rus. Hon kallar skivan för sitt ”Tinder-album”, utan att för den skull ha använt dejtingtjänsten.
Sorgen och mörkret finns med som en botten, men i låtar som ”Loss” och ”Sue me” handlar det snarare om en nykter blick och stärkande ilska.
Även senare års politiska utveckling, inte minst Donald Trumps intåg i Vita Huset, har påverkat Björk. Hon kände sig mer eller mindre tvungen att försöka skapa något lättare och mer hoppfullt den här gången.
Hon gör det genom att sjunga om sin tro på matriarkatet men också genom att gå tillbaka till rötterna. Björks första instrument som barn var flöjt, och albumet är fyllt av flöjter. Hon lånar in den kör hon själv sjöng i som 16-åring hemma i Reykjavik i ett av skivans nyckelnummer, tio minuter långa ”Body memory” som går att se som det ljusare svaret på förra albumets svartaste låt ”Black lake”.
Och hon fortsätter försöka gifta ihop sin fascination för modern teknik med sin livslånga kärlek till naturen, bland annat i form av olika fågelljud som glider in i de låtar som egentligen lika gärna skulle kunna beskrivas som collage.
För precis som på ”Vulnicura” jobbar Björk med producenten Arca, och de fortsätter utmana och bråka med idén om vad som är pop och vad som är konstmusik. ”Utopia” är en fascinerande och suggestiv ljudkonstruktion med oändlig detaljrikedom och en sångerska som skapar spännande kontraster genom att para låtarna med närmast förvånande raka texter.
Albumet är en helhet och bör upplevas så. Men musiken kräver emellanåt så mycket att det sannerligen gäller att vara på rätt humör för att orka sig igenom alla 14 spåren i ett svep.

BÄSTA SPÅR: Singeln ”The gate” beskriver Björk som länken mellan förra albumet och det nya och är hennes ganska trollbindande idé om hur en kärleksballad kan låta. Lyssna på hur hon sjunger ordet ”parts”, stor konst bara det.
VISSTE DU ATT… Björk, som den teknikentusiast hon är, ger sina fans möjlighet att köpa ”Utopia” med bitcoin och andra kryptovalutor. Alla som köper albumet får rent av 100 audiocoin (cirka 2,70 kronor), en kryptovaluta skapad för musikbranschen.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Förra albumet ”Vulnicura”, Arcas självbetitlade album från i våras samt Björks soundtrackalbum ”Drawing restraint 9”, som Arca fick henne att återupptäcka inför ”Utopia”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB