Startsida / Inlägg

Veckans singlar: edm-rock-r’n’b och sorgsna pianoballader

av Per Magnusson

Skärmavbild 2017-11-24 kl. 15.26.00Butikerna reahetsar, en månad till julafton och musikbranschen börjar trappa ner sitt ursinniga hösttempo. Den brittiska duon Craig David och Bastille, Steve Angellos tredje akt, Anna Ternheim på svenska och en alldeles förtjusande julsång är några av undantagen. 

RateCraig David, Bastille
I know you
Insanity/Sony
POP Craig David var våldsamt före sin tid när han 2000 släppte första albumet ”Born to do it”. Emotionell r’n’b-pop från en mjukisman i välgroomat skägg; Craig David var Drake innan Drake ens blev Drake. När 36-åringen från Southampton teamar upp med landsmännen i bandet Bastille för att ”komma ur sin comfort zone” blir resultatet inte i klass med debutens magi. Versen i ”I know you” är trevlig, men i refrängen lurar Bastille in David i sin välgillrade fälla av edm-rock skräddarsydd för tv-spelet ”Fifa” som gruppen gjort till sitt signum. Synd på en så rar ärta.

RateSteve Angello
Paradiso
Size
POP Borta är dagarna då album var album som släpptes rakt upp och ner. Buildupen inför Steve Angellos kommande fullängdare ”Human” är uppdelad i tre akter. Akterna ska symbolisera livets olika skeden och tvåspårssingeln ”Paradiso” är den tredje. Angello sa i en intervju med Musikguiden i P3 i veckan att han släppt garden, att han inte längre är bekymrad över låtarnas tempo eller vad radio ska tycka. Trogna Angello-fans kommer emellertid inte tappa hakan när de hör första låten ”Break me down”, som osar av den episka känsla vi förknippar med gigantiska stundentfester på Gärdet och Ullevi. ”Dopamine”, ett samarbete med brittiske bluesrockaren Barns Courtney, är en mer progressiv affär. Den låter som det otippade mötet mellan Hozier och Daft Punk.

RateAnna Ternheim
Minns det som igår
Only/Universal
POP ”Minns det som igår” är ledmotivet till Cancerfondens julfilm. Filmen visar en familj på gränsen mellan hopp och förtvivlan när pappan drabbas av cancer. Men låten drabbar även på egna ben. Det svenska språket ger Anna Ternheims innerliga tilltal ännu mer innerlighet. Till ljudet av stråkar, akustisk gitarr och piano med tillhörande obligatoriskt pianostolsknarr målar hon ett fint porträtt av våra mest allmängiltiga och paradoxala känslor: rädsla och hopp. ”Tiden är en flyktig vän”, sjunger Ternheim. ”Minns det som igår” är sorglig och trösterik på samma gång.

RatePhoebe Bridgers
Have yourself a merry litttle Christmas
Dead oceans
JULMUSIK Los Angeles-ynglingen Phoebe Bridgers har med sin ”Stranger in the alps” gjort ett av årets album. Den typen av skiva som vandrar från lyssnare till lyssnare. Har du hört den vill du genast berätta för dina vänner. Phoebe Bridgers sajnades till Ryan Adams eget skivbolag Pax Am för ett par år sedan. Adams blev tagen av Bridgers tjusiga ton och beskt bitterljuva texter. Lyssna bara på hennes tolkning av en klassisk julsång för att förstå varför. Phoebes version tassar fjäderlätt som millimetersmå snöflingor utanför ditt fönster och fångar med perfektion julens melankoli.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB