Startsida / Inlägg

Harry Styles kommer långt på att vara popstjärna

av Per Magnusson
OBS! Får enligt kontrakt inte under några omständigheter publiceras efter 2017-12-05, trots tidigare publicering! Harry Styles @ Fryshuset, Stockholm, 2017-11-05 Foto: Sofia Blomgren/Rockfoto
När Harry mötte Sverige. Foto: Sofia Blomgren/Rockfoto

RateHarry Styles
Plats: Fryshuset, Stockholm. Publik: 3 100. Längd: En timme och 40 minuter. Bäst: Harrys pastellfärgade merch med budskapet ”Treat people with kindness”. Sämst: Den hopplöst brådmogna ”Woman”. Fråga: Ingen som kastar kiwi på Harry i kväll?

Harry Styles nya rockriktning är ganska brådmogen och inte särskilt originell.
Men Harry är en popstjärna. Det kommer han långt på.

Det är intressant att se vilka olika vägval som medlemmarna i One Direction har gjort sedan bandet tog paus på obestämd tid för drygt ett och ett halvt år sedan. Man kan se två tydliga lag. På den ena sidan: avhopparen Zayn, med ett snyggt album i gränslandet mellan pop och r’n’b. Hans lagkamrat är Liam Payne, vars första singlar präglas av Ed Sheerans kritvita tolkning av samtida r’n’b. På andra sidan: Harry Styles, vars debut har lika mycket gemensamt med talangtävlingstolkningar av David Bowie som The Verves arenaballader. Han får sällskap av nybakade albumdebutanten Niall Horan, som tog sikte på den amerikanska västkustens 70-tal (läs The Eagles). Någonstans mitt emellan finner vi Louis Tomlinson, som poserar med biljardköer på singelomslag och vill gifta råheten i Oasis rock med nutida pop. Fem solokarriärer som gör den där återföreningen allt svårare att se framför sig.
Harry Styles var alltid den med mest stjärnpotential. Han har håret, namnet och Robbie Williams-swagen. Konserten på Fryshuset sålde slut på noll sekunder och Styles är redan bokad för Globen 18 mars. Fryshusets omgivningar liknar en soptipp: halvätna pastasallader, övergivna sittunderlag och vaskade nachos. Innan konserten spelas 70-talsrock demonstrativt i högtalarna. Harrys skugga syns bakom en färgglad duk. I mönstrad, gul kostym ser den kortklippte Styles ut som Arctic Monkeys Alex Turner. Han är välsignad med den typen av popstjärnedom som gör att man först 45 minuter in i konserten lägger märke till andra bandmedlemmar på scenen. Han verkar ha åldrats sisådär 20 år sedan One Direction checkade ut 2016. Han har moves som Jagger, ”Sympathy for the devil”-tuppar i halsen och sjunger numera ”woman” istället för ”girl”. Hans fans har åldrats i mer normal takt. De ser ut att vara ungefär fyra år äldre än senast jag såg dem, på One Directions Friends-konsert 2013. Men de är så trogna att Harry kunde ägna sig åt experimentell frijazz och fortfarande hälsas med allsångskaskader. Dessutom kan fansens föräldrar som står klistrade mot väggen i dunjackor känna igen sig i sitt förlovade 70-tal. De kan också sjunga med i den gulliga visan ”Sweet creature” och den urbrittiska balladen ”Sign of the times”. Mest jubel får dock One Direction-hitsen ”Stockholm syndrome” och en rockig ”What makes you beautiful”. Men där Harry med sitt ex-band mest kliade sig på magen och sa ”köttbullar” dansar han ikväll sig tossig till låten ”Kiwi”. Inlevelsen vittnar om en popstjärna långt mer bekväm i sin kostym.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÅTLISTA: 1. Ever since New York 2. Two ghosts 3. Carolina 4. Sweet creature 5. Only angel 6. Woman 7. Meet me in the hallway 8. Just a little bit of your heart (som Styles skrivit till Ariana Grande) 9. Stockholm syndrome 10. What makes you beautiful 11. Kiwi Extranummer: 12. From the dining table 13. Sign of the times

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB