Startsida / Inlägg

Melissa Horn berör gång på gång

av Natasha Azarmi
En gitarr är allt Melissa Horn har med sig när hon intar Cirkus. Foto: Jimmy Wixtröm
En gitarr är allt Melissa Horn har med sig när hon intar Cirkus. Foto: Jimmy Wixtröm

RateMelissa Horn
Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: Utsålt (en kväll på Cirkus blev tre). Längd: 1 timme och 40 minuter. Bäst: ”Som jag hade dig förut”, ”Lät du henne komma närmre” och ”Jag saknar dig mindre och mindre”. Sämst: Spelningen hade gynnats av en starkare dramaturgi.

Melissa Horn startar sin intima turné med tre kvällar på Cirkus i Stockholm. Men den alltid vackra premiären har ibland svårt att lyfta.

Hon drömde om en affisch på stan där det stod ”Melissa: solo på Cirkus”. I går var Melissa Horn så nervös att hon önskade att hon hade nöjt sig med affischen.
Det kan ju tyckas blottande nog att sjunga texter som är så här ärliga i sin natur. I musiken ställer Melissa Horn högt de frågor som vi knappt vågar viska till oss själva. Är den nya kvinnan vackrare? Vågar jag ge mig själv till en annan ännu en gång?
Under tre kvällar på Cirkus i Stockholm, och en efterföljande skandinavisk turné, tar artisten
det hela ett steg längre. På scenen står hon själv med bara en gitarr i hand.
Horn tar ett djupt andetag till publikens applåder. Senare förklarar hon att hon är ”så jävla nervös”. ”Jag har varit skakig sen i måndags”, säger hon i ett av sina intima mellansnack. I ett annat berättar 30-åringen att Cirkus är en speciell plats. När hon var 17 år stod hon här för första gången och sjöng låten ”Långa nätter” när hennes gymnasieskola hade hyrt lokalen.
Rösten är oerhört klar och det enda som hörs, förutom en och annan snyftning i publiken. På scen finns inga effekter, inga blinkade ljus. Bara tre strålkastare på huvudpersonen. Melissa Horn viker ut sitt hjärta och sina tankar mitt framför ögonen på oss.
Det är alltid lika vackert och hon lyckas beröra gång på gång. Men på en spelning krävs dramaturgi. Intensiva och mer lågmälda stunder. Det är svårt att uppnå helt själv och i kväll svävar vi oftast i ett behagligt mellanläge.
Men ibland är det mer än nog, som när Horn kör ”Som jag hade dig förut”. ”Är ni okej?” frågar hon publiken efteråt. Jag tänker att hon måste ha hört snyftningarna.
Eller när hon i introt till ”Jag saknar dig mindre och mindre” säger ”Det där tar jag om” och låter fingrarna ömsint glida över gitarren en gång till.
Hon andas ut och spelar ”Långa nätter” som en av sina sista låtar — låten hon sjöng på samma scen som 17-åring. 13 år senare bär hon en fullsatt konsert på Cirkus helt själv. Det räcker fint.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Alla låtarna: 1. I mörkret långt ifrån varann 2. Jag kan inte skilja på 3. Om du letar efter nån 4. Du går nu 5. De två årstiderna 6. Som jag hade dig förut 7. Min rosa radio 8. Hanna 9. Lät du henne komma närmre 10. Vem lämnade vem 11. Jag har gjort det igen 12. Drömmen om Alice 13. Ett sent förlåt 14. Jag saknar dig mindre och mindre 15. Vår sista dans Extranummer: 16. Om du vill vara med mig 17. Långa nätter 18. Falla fritt

Här kan ni se Melissa Horn: Stockholm 6-7/11, Oslo 10-11/11, Bergen 12/11, Haugesund 13/11, Stavanger 14/11, Helsingfors 16/11, Borås 21/11, Växjo 22/11, Göteborg 26-27/11, Luleå 2/12, Malmö 10/12

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB