Startsida / Inlägg

Jättelista: Här är den tuffaste och bästa musiken från oktober

av Mattias Kling
Erik Danielsson och hans Watain släpper tidigt nästa år fullängdaren ”Trident wolf eclipse” – men redan nu går det att förhandsgranska resultatet, via låten ”Nuclear alchemy” i spellistan här nedan. Foto: Lina Boström Einarsson
Erik Danielsson och hans Watain släpper tidigt nästa år fullängdaren ”Trident wolf eclipse” – men redan nu går det att förhandsgranska resultatet, via låten ”Nuclear alchemy” i spellistan här nedan. Foto: Lina Boström Einarsson

I oktober nådde jag ett vägskäl i karriären som jag alltid har vetat skulle komma, bara inte när eller exakt hur.
Efter femton år och sex månader lämnade jag tjänsten som Aftonbladets ständigt nötande hårdrockstyckare. Ett av Sveriges roligaste jobb, det är jag övertygad om, men samtidigt också ett förordnande som inte ska vara livslångt. Inte bara för att läsarna säkert mår bra av att lyssna på andra åsikter om musiken vi älskar utan även för att en tillvaro som så intimt flätar ihop yrke med fritid ofta ger diffusa gränser. Speciellt då det handlar om något så passionsstyrt som just musiklyssnande, som emellanåt mår bra att inte sönderteoretiseras eller detaljanalyseras för mycket.
Därför har ni sedan den 20 oktober fått stifta närmare bekantskap med min efterträdare Sofia Bergström (läs en mer utförlig presentation av henne här). En nydaning som jag är övertygad om att alla kommer tjäna på i det långa loppet men som också innebär en lätt positionsförvirring för undertecknad. För mitt musikintresse hösten 2017 är knappast mindre än vad det var i maj 2002, det är bara hög tid att låta det stöpas i andra former.
En sak jag emellertid inte ämnar överge inom överskådlig framtid är mina personligt kurerade månadslistor, som jag har förstått är ett tämligen uppskattat inslag här på Musikbloggen. Ett sätt att pedagogiskt samla smakbitar från aktuella album eller påminna om spridda låtsläpp som annars kanske skulle försvinna i releasefloden. En möjlighet att påminna om comebacksläpp från exempelvis gamla thrashfavoriterna i Kazjurol, industriarkitekterna i Godflesh, emostjärnorna i Quicksand eller en notering om hur ett återigen David Vincent-fritt Morbid Angel placerar sig självt i samtiden. I sig lika rimliga rekommendationer som att åter igen lyfta fram de nya fullängdarna med Marilyn Manson, Europe, In Flames/Amaranthe-uppföljaren Cyhra samt påminna om färska låtsläpp från Cavalera Conspiracy, Hardcore SuperstarWatain, Autopsy och Black Label Society.
Dessa, och så många fler, hittar du på listan här nedanför. En brokig blandning av surt och bittert, hårt och halvmjukt, livsbejakande och negativt, snabbt och långsamt där få lär uppskatta allt, men där det finns något för alla.
Som alltid: Spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER NYA SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB