Startsida / Inlägg

Oskar Linnros är lika vass som varsam

av Natasha Azarmi
Oskar Linnros träffar både hårdare och djupare den här gången. Foto: Anders Wiklund/TT
Oskar Linnros träffar både hårdare och djupare den här gången. Foto: Anders Wiklund/TT

vantarRateOskar Linnros
Väntar på en ängel

Dundra Publikationer/Universal

POP ”Väntar”, ”Väntar på en”, ”Väntar på en ängel”. Sakta men säkert har Oskar Linnros tredje album vuxit fram. I maj kom fem låtar som i augusti fick sällskap av tre nya. Samlingen blir nu komplett med ytterligare fyra spår.
Linnros tar oss genom ungdomen. Han står i gränden på gymnasiet. Han åker till Asien för att hitta svar, spenderar ett år i Berlin.
Det har alltid funnits en oerhörd igenkänningsfaktor i 34-åringens texter. I sju år har tusentals svenskar sjungit med i ”Från och med du”, om att krossad och paralyserad stå i sin före dettas port. Den här gången träffar Linnros både hårdare och djupare. Han skriver om att hitta sig själv och om att hitta någon annan och göra allt för att få det att funka.
”Jag tänker lova att det är du och jag för evigt/Fast jag hatar dom jag sagt så till förut”, sjunger han innerligt och sammanfattar den där gången då du föll med huvudet före trots att du lovat dig själv att det aldrig skulle hända igen. Eller känslan av svartsjuka: ”Jag vill slå sönder han du träffa/Fast jag vet vi hade paus”.
Musiken är lika vass som bestämd när den behöver vara det, som i mäktiga ”Gåapagå” eller ”Född att slåss” — en mjuk ballad med skinn på näsan. Linnros står på skolgården och lovar att skydda sina vänner till varje pris.
Andra gånger är den varsam och ömhudad. ”Överallt”, Linnros duett med
Cherrie, låter som precis den ömma kindsmekning en förväntar sig när de två stämmorna möts.
”Psalm för skolgårdar” är i sin tur en vacker hyllning till acceptans och öppenhet: ”Låt gränserna falla/Låt skolgården bli trång/Låt sommaren få ha sin gång”. Där formulerar Linnros de viktigaste raderna som har skrivits i svensk musik på senare tid. Låt barnen få sjunga låten på skolavslutningen.
Trots att det allra bästa har legat ute ett bra tag når Linnros en ytterligare dimension med de tidigare osläppta låtarna, inte minst titelspåret. ”Väntar på en ängel” är den perfekta inledningen; ett första möte med hans soulröst som bara blivit starkare, en presentation av hans nyfunna lugn.
Tillsammans med avslutande ”Ängladamm” visar den upp Linnros skickliga sätt att blanda fyllig soul med ståtlig hiphop.
I höjdpunkten ”Bäst” utser han sig själv till bäst i Sverige.
Det är lika vågat som välförtjänt. Oskar Linnros förmåga att sätta ord på livet gör honom till en av landets starkaste artister

BÄSTA SPÅR: ”Bäst” och ”Psalm för skolgårdar”. Den första är oerhört viktig på en personlig nivå, den andra lika viktig för samhället.
VISSTE DU ATT…
Linnros under sina fyra år ifrån rampljuset skrivit hundratals låtar som ligger på lager.
LYSSNA OCKSÅ PÅ:
Cherries ”Sherihan”, Säkerts ”Däggdjur” och Linnros egna ”Klappar och slag”

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB