Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Linnros-glimmer, Thåström-mörker och Håkan-extas

av Håkan Steen

oskarthastromDen här veckan rullar musikhösten rullar i gång på allvar. Vilket märks inte minst på mängden tunga låtsläpp. Den här prominenta samlingen singlar är bara ett litet urval av allt som har dykt upp i dag (nya Taylor Swift-singeln läser ni om här!).

RateOskar Linnros
Väntar på en
Dundra Publikationer/Universal
POP Oskar Linnros bygger på vårens lysande ep ”Väntar” med tre nya, precis lika övertygande nya låtar. Om huvudnumret ”Oavsett” säger han ”Jag ville göra en låt om mitt liv och mitt kärleksliv där jag nästan var övertydlig med att det här är på riktigt.” Det lyckas han alldeles utmärkt med, utan att för den delen trilla över i det banala. Med formuleringar som ”jag är en pundare av kaos” och ”en note to self med sång” ställer sig Linnros över näst intill all samtida inhemsk soulpopkonkurrens i en snygg ballad som ni inte lär kunna undvika i  särskilt många radiokanaler. Minimalistiska ”Gåapagå” är ett betydligt yvigare rapflöde om livsval och livsstress, coolt mikrosvängig och väldigt on point även den. Men finast i given är ”Överallt”, en soft rytmisk ballad där Linnros snyggt nog ger mest utrymme åt duettpartnern Cherrie.

RateThåström
Körkarlen
Razzia/Sony
ROCK På vårens singel ”Utanför Old Point Bar” mässade Joakim Thåström om att ha ”mindre än en fjärdedel kvar till dit du ska”. I andra låten vi hör från kommande albumet ”Centralmassivet” (29 september) rör han sig runt liknande teman. Refrängen går ”hey, hey, hey körkarlen kommer”. Eftersom Thåström är Thåström får vi anta att det är samma körkarl som i Selma Lagerlöfs klassiska roman med samma namn, dödens tjänare som hämtar upp de avlidna. Thåström förstärker den mörka stämningen med en hypnotisk elektronisk groove laddad av dallrande Ossler-gitarrer, olycksbådande stråkar och en repetitiv synthslinga. Bekant depprockmark för denne artist och som alltid övertygande, även om förra singeln träffade lite hårdare.

RateBeck
Dear life
Fonograf/Universal
POP Den som följt Becks karriär vet att tvära kast är Los Angeles-särlingens själva livsluft. Som första livstecken sedan det introspektivt intima förra albumet ”Morning phase” för tre år sedan kommer således en yster popsång, där pianopoppiga Ben Folds Five är finsmakarreferensen men sena Beatles ger en minst lika bra bild. Låten är inte fullt så uppsluppen som titeln kanske antyder men i vanligt Beck-ordning känns det heller inte glasklart vad den handlar om. Huruvida ”Dear life” är representativ för oktoberalbumet ”Colors” återstår att se.

RateHåkan Hellström med Silvana Imam & First Aid Kit
Du fria (rullande åska live)
Woah Dad/Warner
POP När Silvana Imam och producenten Nisj gav sig på att remixa Håkan Hellströms ”Du fria”, slängde ut verserna och ersatte med glimrande rap blev det snabbt den definitiva versionen av låten. Vilket Håkan klokt nog förstod, så på sommarens jätteturné var det Silvana-versionen som rullades ut. På Stockholms Stadion och Ullevi fick de dessutom hjälp att ta låten till ännu en lyckonivå av självaste First Aid Kit. Ingen som upplevde det glömmer i första taget. Nu finns Ullevi-tagningen ute som en liten höstpresent till fansen (vilket förstås även indikerar att det kan bli ett livealbum så småningom). Fint som minne, men inspelningen lyckas bara fånga en liten del av stämningen från konserterna.

RateFoo Fighters
The sky is a neighbourhood
Roswell/RCA/Sony
ROCK ”Det ljudmässigt största vi någonsin spelat in” säger Dave Grohl om andra singeln från albumet ”Concrete and gold” som släpps 15 september. Intressant då att det låter som att sången inte är ordentligt uppmickad. Men möjligen är det tänkt som en spännande kontrast till det Beatles-doftande soundet som utgör den här tunga balladen. ”The sky is a neighbourhood” kom till efter att Grohl en kväll legat och tittat upp på stjärnhimlen och drabbats av den möjligen inte alldeles revolutionerande insikten att vi är en väldigt liten del av något mycket större. Det har de facto skrivits lysande popmusik utifrån simplare filosofier än så. Problemet här är att själva låten känns rätt ordinär, mest som ett nedsaktat stycke Foo Fighters-rock med stråkar.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB