Startsida / Inlägg

Tove Lo skriver sitt sista hedonistiska kapitel

av Per Magnusson
03 Tove Lo (Fotograf- Emma Holley)
Dekadens är så svårt. Foto: Emma Holley

tove-lo-blue-lipsRateTove Lo
Blue lips (Lady wood phase II)
Universal

POP Tove Lo gav ut sitt debutalbum ”Queen of the clouds” en månad före Taylor Swifts ”1989”. I fredags släpptes Swifts nya album ”Reputation”, årets kanske mest omtalade. En vecka senare kommer Tove Los tredje album. En tillfällighet, så klart, de båda popstjärnorna har uppenbarligen hamnat i samma pendel.
Men någonstans undrar jag varför ingen på Tove Los skivbolag lagt pannan i åtminstone ett litet bekymmersveck. Taylor Swift och Tove Lo är ju kolleger inom smart, kommersiell pop med stor personlighet. Risken är att Los nya album hamnar i skuggan av ”Reputation”. Det vore synd.
”Blue lips (Lady wood phase II)” är den andra delen i ett dubbelalbum där ”Lady wood” från i fjol var den första. Albumet innehåller, precis som föregångaren, två kapitel: ”Light beam” och ”Pitch black”. På ”Blue lips” verkar 30-åringen från Djursholm i ännu högre grad inspirerad av klubbmusik. Hon sätter tonen redan i introt ”Light beams (chapter III)” där hon presenterar sig själv som ”Motherfuckin’ queen of the discotheque”. Hon har nått den punkten på en utekväll när du är blöt genom kläderna, varje laser står rätt och ingenting annat än nuet existerar.
Discoromantiken – som kulminerar i singeln ”Disco tits” – har ett nostalgiskt skimmer över sig och för tankarna till George Michaels ”Outside” och Madonnas ”Hung up”.
Det toveloska hantverket har samma skandinaviskt höga lägstanivå som bokhyllan Billy, Kalles kaviar och smala jeans från valfri skräddare. Tove Lo är allra bäst när hon dricker sina tårar på dansgolvet i hedonistiska lovsången ”Shivering gold”. Den ”Style”-liknande dängan ”Stranger” och den minimalistiska ”Cycles” är också fina.
Det handlar om en dekadent, überromantisk syn på livet: ”We could be romantics for life, like drugs make us feel unreal”. Tove Lo har maxat det uttrycket över tre album nu och kramar ur det sista i avslutande kapitlet ”Pitch black”, med typiska låttitlar som ”Hey you got the drugs” och rader om att aldrig vilja gå hem från klubben.
Det blir intressant att se var Tove Lo tar vägen när ruset lagt sig och solen obarmhärtigt äter sig in genom persiennerna och träffar ansiktet.

BÄSTA SPÅR: ”Shivering gold”, ”Stranger” och ”Cycles” sticker ut i festens dimma.

VISSTE DU ATT… producentduon The StrutsJakob Jerlström och Ludvig Söderberg – har arbetat med flera av låtarna på ”Blue lips”. The Struts har tidigare samarbetat med Tove på hits som ”Cool girl” och ”Habits (stay high)”.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Taylor Swifts ”Reputation”, i synnerhet spåret ”Dancing with our hands tied”, som befinner sig på samma bitterljuva dansgolv som Tove Lo.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB