Startsida / Inlägg

Veckans singlar: överraskning från Olle och blues med Marie

av Håkan Steen

marieolleEn rolig överraskning, en ny supergrupp, lite nordskånsk blues, en förälskad Björk och ett trött U2. Där har ni veckans singlar.

RateOlle Ljungström
Världens renaste häxa
Metronome/Warner
POP ”Världens renaste häxa ler glatt på bål/lalalalala”. Dagens mest oväntade och glädjande nyhet är förstås att det släpps ett helt nytt Olle Ljungström-album den 8 december. ”Måla hela världen” spelades in i hemlighet med producenten Torsten Larsson i Ljungströms hus i Gräfsnäs utanför Alingsås. Tanken var att det skulle bli ett spontant dubbelalbum med vild musikalisk bredd men då de inte hann klart innan sångarens gick bort i fjol kom Larsson fram till att materialet trots allt passar bäst som enkelskiva. På första låten vi hör från albumet låter rösten möjligen lite mer sliten än vanligt men melodin och – framför allt – texten är classic Olle. Enkel, direkt akustisk pop till rader som ”Ät upp din granne/drick upp hans fru”. Oefterhärmligt.

RateBergen
Sländan
Ord
POP En kul överraskning till: Bergen är en ny svensk supergrupp med gedigna rötter i 90-talets blomstrande indiepopscen. Det är halva PopsicleFredrik Norberg och P-A Wikander – som har slagit sig ihop med Daniel Gilbert (Broder Daniel, Håkan Hellström) och Björn Öqvist och Daniel Bengtson (Pennebaker med mera). Första spåret är elegant svävande pop med mjukt ringande gitarrer och en fin Norberg-text om tillvarons flyktighet. Vill höra mer, snart!

RateMarie Fredriksson
I want to go
Amelia/Cosmos
POP/SOUL Efter alla decennier av succé med Roxette och som soloartist är det lätt att glömma bort att Marie Fredriksson mer än något kommer från jazz, blues och soul. Det var där hon började en gång, på klubbar och caféer. Och det är den musiken hon återvänder till nu. I maj fick vi jazzballaden ”Alone again” och här ger sig Östra Ljungbys gåva till pophistorien på en bortglömd 50-talslåt av sångaren och gitarristen JB Lenoir. Moderniseringen av soundet saknar kanske en del av originalets glöd men det är en ren fröjd att höra Marie Fredriksson sjunga the blues igen.

RateBjörk
Blissing me
One Little Indian/Playground
POP Den lyckliga stämningen från förra singeln ”The gate” håller i sig. På det andra släppta spåret från nya albumet ”Utopia” (släpps nästa vecka) låter Björk närmast fnissigt nyförälskad. ”Is this excess texting a blessing?/Two music nerds obsessing” sjunger hon och fortsätter: ”He reminds me of the love in me/I’m celebrating on a vibrancy/Sending each other mp3s”. Vilket skapar intressant spänning då musiken är långt ifrån lika rakt på sak utan snarare bygger vidare på Björks allt mer intrikata sound från senare år.

RateU2
American soul
Island/Universal
ROCK ”We came here looking for American soul” sjunger Bono, men det låter snarare som att det är sin egen själ som U2 famlar runt efter. Nu finns fyra låtar ute från kommande albumet ”Songs of experience” (släpps om två veckor) och förutom på den sympatiska förstasingeln ”You’re the best thing about me” har Dublin-giganterna gjort ganska lite för att övertyga oss om att de kommit på rätt köl igen efter halvhaveriet ”Songs of innocence”. ”American soul” är ett slags replokalsrock på hög budget som troligen inte låter modern och ”edgy” i särskilt många fler öron än medlemmarnas egna. Låten klockar in på knappt fyra minuter men känns betydligt längre, och det är aldrig ett gott tecken.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB