Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Björk är tillbaka!

av Håkan Steen

bjorkstyrkeBjörk är kär igen men lika avantgardistisk som någonsin, Tove Styrke formulerar tänkvarda livsfilosofier, Darin vill vara personlig och Sia och Marilyn Manson har tveklöst ansträngt sig mer förr.

RateBjörk
The gate
One Little Indian
KONSTPOP Björks senaste album ”Vulnicura” var hennes skilsmässoalbum, en sårig  skildring av olika faser i en separation. Uppföljaren, som lär dyka upp i novemberm kallar hon sitt Tinder-album. Björk verkar ha hittat ny kärlek, och första singeln har en tveklöst ljusare ton. ”I care for you” är den bärande raden men den som längtar tillbaka till pop-Björk blir besviken. ”The gate” låter precis lika avantgardistiskt fri som låtarna på ”Vulnicura”, och även den här gången har producenten Arca hjälpt henne foga ihop ljuden. Allt annat än en hitsingel men efter några lyssningar vecklar låten ut sig till något både trollbindande och vackert.

RateTove Styrke
Mistakes
Sony
POP ”You make me wanna make mistakes” är ett fint uttryck för hur kärlek kan kännas, och bara ännu ett bevis på Tove Styrkes begåvning. ”Poängen är väl att ibland behöver du inte vara perfekt och att det kan finnas något värdefullt och fint i att släppa taget om vem du tror att du är eller borde vara. Alla misstag är inte misstag. Typ.”, säger hon om sin nya singel, som kanske inte är en riktigt lika knäckande låt som ”Say my name” men cool så det räcker i en produktion av dundrande beats och avskalade synthljud. Något stort borde rimligen vänta om hörnet för Tove Styrke.

RateRateDarin
Alla ögon på mig
Tvillingen
Dex/Sony
POP Två nya Darin-låtar på en gång från ett album som släpps senare i höst, där vi möter en lite mer personlig och introspektiv sångare än tidigare. ”Tvillingen” är studsande latinpop om hur bilden man visar utåt bara representerar en del av ens person. Balladen ”Alla ögon på mig” handlar om hur Darin kastades in i rampljuset som nykläckt 17-årig idol och den svårhanterliga mix av både kärlek och hat som följde med det. Jag gillar ansatsen att precis som Orup och Mauro Scocco vilja berätta om tunga känslor med enkla, vardagliga ord men hos Darin händer det kanske inte riktigt lika mycket mellan raderna.

RateSia
Rainbow
Hasbro
POP Låten är skriven för soundtracket till filmen ”My little pony: the movie” och utgiven av ett leksaksföretag. Möjligen sitter den här sortens standardiserade midtempoballad om regnbågar som en smäck i en lite lagom känslosam scen med gulliga färgglada hästar. Ställd jämte tidigare Sia-hits bleknar den emellertid betänkligt.

RateMarilyn Manson
We know where you fucking live
Loma Vista/Caroline/Universal
ROCK Vi skriver 2017 och Marilyn Manson försöker fortfarande skrämmas med exakt samma mix av rå elektronik, hårda gitarrer och ”läskig” sång som på 90-talet. Lyckas väl sådär, för att uttrycka det milt. Nya albumet ”Heaven upside down” kommer 6 oktober.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB