Startsida / Inlägg

Kapten Röd får Globen att gunga

av Natasha Azarmi
Kapten Röd i Globen.
En ödmjuk och glad Kapten Röd på Globens scen. Foto: Stefan Jerrevång

RateKapten Röd
Plats: Globen, Stockholm. Publik: 8706. Längd: 90 minuter. Bäst: ”In kommer ting”, ”Saknade vänner”, ”När solen går ner” och ”Ju mer dom spottar”. Det finns mycket att välja på. Sämst: Det finns inte mycket att välja på.

Kapten Röd ändrar om i musikbranschen med sin ”Hundralappen”-spelning. Den fartfyllda kvällen går i glädjens och solidaritetens tecken.

Tidigare i veckan besökte Kapten Röd årets upplaga av Musikhjälpen. Reggaeartisten berättade att många gratulerat honom till konserten i Globen.
”Men vem som helst kan hyra Globen. Det gäller ju att faktiskt få dit folk också”, sa han då.
I våras släppte Kapten Röd, eller Björn Nilsson som han egentligen heter, ny musik för första gången på fem år. Sen åkte han Sverige runt med sin ”Hundralappen”-turné där samtliga biljetter kostade en hundring. Detta för att så många som möjligt skulle få se Kaptenen — ”oavsett storlek på plånboken”. Nu kom turen till Stockholm.
Globen-publiken plockar snabbt upp sina telefoner för att fånga ögonblicket när 34-åringen går upp på scen.
”Vilken syn!”, ropar han till folkhavets jubel.
Varje sekund rymmer oerhörd glädje eller ofantlig sorg. Kapten Röd sjunger och rappar i förtvivlan om samhällets orättvisor, vädjar till politikerna om att se ända ut till förorterna. Han sjunger om livslång vänskap och om vänner som gått bort för tidigt. Globen släcks ned men tänds snabbt upp igen av publikens telefoner.
”Jag kommer aldrig glömma den här synen”, säger huvudpersonen.
Men det blir aldrig lika stort som när glädjen är i fokus. Särskilt under låtar som ”In kommer ting” och ”Du e la go”. Eller stunden då Aki från rapgruppen Labyrint kommer in på scenen och de tillsammans kör ”När solen går ner”.
Kapten Röd beskriver sin tacksamhet över alla som är på plats, som han så många gånger gör under spelningens gång. Jag tänker på min vän som kvällen innan sagt att den ödmjuka Göteborgssonen ”känns som en polare från förr”.
”Det är många i musikindustrin som inte gillar detta för att vi ändrar reglerna”, säger Kapten Röd.
Bandet börjar spela storhiten ”Ju mer dom spottar”, de får hjälp av reggaeartisten Syster Sol som lyfter låten – och taket – ytterligare. Globen hamnar i extas och jag känner hur det gungar under stolen. Hoppas att musikindustrin får ta del av Kapten Röds glädje och solidaritet länge till.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Alla låtarna: 1. Stjärnorna finns här 2. Pantad & såld 3. Ta inga order 4. Framåt för evigt 5. In kommer ting 6. Pankman anthem 7. Du e la go 8. Saknade vänner 9. 1 000 000 nollor 10. Över min döda 11. När solen går ner 13. Ju mer dom spottar

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB