Startsida / Inlägg

First Aid Kits vackra och krossade hjärta

av Markus Larsson
Skärmavbild 2018-01-18 kl. 14.35.29
Två magiska röster… in the darkness on the edge of town. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kit

RateFirst Aid Kit
Ruins
Columbia/Sony

ROCK Inget betyder något, allting är meningslöst.
Det är slutsatsen i första låten. Sedan blir det värre.
I intervjuer har det varit tydligt att musiken spelades in efter att en kärleksrelation tagit slut.
Att lyssna är som att gå omkring i ruinerna av ett krossat hjärta.
First Aid Kit fångar framför allt tomheten efter att paniken har lagt sig, de där långsamma dagarna och veckorna när man måste acceptera att man har förlorat en del av sig själv, när man bara vill gå vidare utan att veta hur. Huvudet värker av tusentals förtvivlade frågor.
”Ruins” är tio olika sätt att säga hej då. Eller som de själva sjunger i ”Distant star”: ibland verkar det som att ett farväl aldrig tar slut.
Musiken är producerad och inspelad av Tucker Martine som har arbetat med My Morning Jacket på rockgruppens två senaste skivor ”Circuital” och ”The waterfall”.
På många sätt har First Aid Kit aldrig varit lika nära den analoga sidan av My Morning Jackets kosmiska americana. Men även när texterna nämner en strand i Chicago tänker jag aldrig på några öppna prärielandskap i USA när jag lyssnar på ”Ruins”.
Det låter alltid som att Klara och Johanna Söderberg förvaltar den amerikanska countrytraditionen genom att placera den i en snötäckt svensk barrskog i ett iskallt Ikea-land.
Kanske är både ”The lion’s roar” och ”Stay gold” två starkare album, rent låtmässigt.
Men det finns en annorlunda, mörkare, sorgsen och febrig dragningskraft i den skandinaviska high lonesome-musiken på ”Ruins”.
Precis som alla sorgearbeten skapar musiken en egen, avskild och privat plats vid sidan av First Aid Kits ”vanliga” karriär.
Det är ett undantag, i ordets allra bästa bemärkelse. Låtarna är så hårt sammanlänkande tematiskt att de knappast låter bättre i ett annat sammanhang. Inte i en annan ordning heller.
Det ska helst börja med ”Rebel heart”, där Klara Söderberg ser hon som ersatte henne i alla andra utom sig själv, och sluta med den makalösa balladen ”Nothing has to be true”, där duon gör upp med en mängd allmängiltiga livslögner.
”Ruins” är inte det bästa som First Aid Kit har gjort. Men det kan vara deras viktigaste album hittills.
Känslan är att de behövde skriva och spela in just de här låtarna för att kunna gå vidare.

BÄSTA SPÅR: Ett artigt slagsmål mellan ”Rebel heart”, ”Fireworks” och ”Nothing has to be true”. Svårt att utse en vinnare.
VISSTE DU ATT… Peter Buck, som en gång var gitarrist i R.E.M., medverkar på flera spår?
LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Circuital” och ”The waterfall” med My Morning Jacket. Det är aldrig försent att upptäcka ett av världens bästa band.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

LÄS RECENSIONEN AV ”STAY GOLD” HÄR!

LÄS RECENSIONEN AV ”THE LION’S ROAR” HÄR!

MER? VI HAR INTE MISSAT DEBUTEN ”THE BIG BLACK AND THE BLUE” HELLER!

ÄNNU MER? SINGELN ”FIREWORKS” FICK FEM PLUS!