Startsida / Inlägg

Lista: 5 basala bilvideor (Från Kraftwerk till Tkacuk)

av Rebecka Ljung

För exakt sju år sedan i dag åkte Bon Jovi-gitarristen Richie Sambora fast för rattfylla, med sin Hummer i Kalifornien. Och där har vi min ursäkt för att lista bilvideor. Fast det finns fler skäl. Shamirs bilfärd med dockkompisar gav mersmak, och för ett par dagar sedan blev svensk pop med ny däckprydd video.

1) Kraftwerk – Autobahn

Men vi börjar på 70-talet, för ingen gör väl så odödliga hyllningar till motorer och infrastruktur som syntlegendariska Kraftwerk? När enda originalmedlemmen Ralf Hütter och kompani besökte Stockholm 2014, bjöd de förstås på motorvägshitten ”Autobahn”. Tyvärr blev det tekniskt fel mitt i. Kolla 4 minuter in:

… men till publikens förtjusning löste tyskarna alltså tystnaden genom ett sällsynt, kort och kul mellansnack: ”Out of petrol”. Se även denna mäktiga retroutflykt:

2) Tkacuk – Final curtain

Och så ett långt hopp till vintervåren 2015, fast ändå Tyskland, där färska musikvideon till svenska Tkacuks supersnygga och hjärtsvidande låt ”Final curtain” skapades, med hjälp av en Jaguar XJ40 och inspiration från filmen ”Drive”.

Den melankoliska bilfärden får mig att vilja släppa ut flygavgaser hela vägen ner till Tyskland och sen orsaka ännu mer utsläpp i skenet från Karl-Marx-Allées gatlyktor i Berlin. Bäst att kolla och får koll, för nivån lär bara öka på ljud och visuellt från denna elektropopmakare:

3) M.I.A. – Bad girls

Dags för en actionvideo. Och jag vågar kanske aldrig åka bil med en främling igen efter M.I.A.:s ”The fast and the furious”-vibbiga, vapenkantade uppvisning i street racing. Helt enligt Maya Arulpragasams vanliga recept är varken videon eller låten okontroversiell. Hon sjunger bland annat om att ha sex i en bil, i verket som filmades i Ouarzazate, Marocko.

4) Thaiboy Digital – Tiger

Ett av svensk hiphops fräschaste framtidshopp är 20-åringen Thaiboy Digital, vän med Yung Lean och medlem i nyskapande men 90-talskramande Gravity Boys. Även han har illustrerat sin musik med ratt, däck och växelspak. Fast med en twist.

Till låten ”Tiger”, som saknas på rosade mixtapet från 2014, lyckas låtskrivaren, sångaren och rapparen som till vardags kallas Nino faktiskt spela in en hel bilvideo där han inte kör en enda meter. Och vad gör det? Automobilen är ju ändå bara en rock’n’roll-accessoar.

5) Roxette – Sleeping in my car

En svensk klassiker får runda av listan. Videon och låten ristade in sig hårt i mitt minne som liten, då jag ännu inte förstod Marie Fredrikssons låttext. En glömmer aldrig den oglammiga miljö som hon och Per Gessle filmade i – ett parkeringshus. Enjoy:

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB