Startsida / Inlägg

Stor VHS-magi med ”Tompa”

av Markus Larsson
Skärmavbild 2015-07-13 kl. 17.27.28
BANK! BÅNK! STÅNK! Kungen av skrot. Foto: AP

Såg ”Big time” med Tom Waits i går hemma hos rockjournalisten Håkan Steen. På VHS, så klart. (Ett underbart och litet och förbrukat format som hyllas av skräckfilmsentusiaster. Bildkvaliteten? Ungefär som om någon färgbombar din LED-skärm med vattenfärg.)
Filmen är totalt obegriplig men liveklippen är oavbrutet fantastiska. Intensiteten är 11,2 på Richterskalan. Och någonstans satt både rockpoeten Bruno K Öijer och rockartisten Thåström och antecknade och funderade på hur mycket de vågade sno från Tom Waits expressionistiska scenuttryck.

”16 shells from a thirty-ought six” är en jordbävning. Det händer mer i en Waits-låt än under 22 svenska popfestivaler. Och ballader blir sällan vackrare än när det låter som om sångaren har svalt en gammal brödrost.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB