Startsida / Inlägg

Bo Kaspers Orkester har hittat tillbaka till sin jazzsobra själ

av Joacim Forsén
Foto: Elias Bengtsson / Rockfoto.
Svängigare, försiktigt funkigare och med en tyngd och pondus som bara kommer efter decennier, succéer och motgångar tillsammans. Bo Kaspers Orkester gör en lovande turnépremiär i Uppsala. Foto: Elias Bengtsson / Rockfoto.

RateBo Kaspers Orkester
Konsert på Uppsala Konsert & Kongress.
Längd: 2 timmar.
Publik: Drygt 1 100 personer, utsålt.
Bäst: ”En ny skön värld”, ”Människor ingen vill se” och ”Hon är så söt”.
Sämst: Hade gärna hört fler låtar från den sotiga ”Du borde tycka om mig” i den här jazzsobra formen.

UPPSALA. Med sitt senaste album har Bo Kaspers Orkester letat bland rötterna.
På köpet har bandet hittat tillbaka till sin själ.

”Fastän alltid rasar kring oss. Så tror jag ändå det kan gå.”
Bo Sundström har just pratat om hur världen ser ut, om allt det hemska som händer runt omkring oss och frågat sig vilken land vi vill vara. Bakom honom lyser snart konstnären Jean Julliens virala symbol ”Peace for Paris” upp. Den snart 20 år gamla låten ”En ny skön värld” har förmodligen aldrig träffat så hårt och så rätt som den gör under de kommande minuterna. Aldrig har den känts så mitt i samtiden.
Och att gjuta ny kraft Bo Kaspers Orkesters gamla material är verkligen den svenska turnépremiärens allra största utropstecken. Flera av bandets tidiga sånger får en helt ny självklarhet och exemplen är många. ”Hon är så söt” med Mats Schuberts Jan Johansson-vackra pianospel. Herbie Hancock-svänget i ”Allt ljus på mig”. Den magiska ”Det går en man omkring i mina skor”. Hur gitarristen Robert Östlund solotrollar i ”Människor som ingen vill se”. Lekfullheten i ”Puss”. Blåset i den alltid råstarka ”Vi kommer aldrig att dö”:
Att så mycket av bandets tidiga karriär låter bättre än någonsin i kväll är förstås logiskt. Med nya albumet ”Redo att gå sönder” har BKO tagit sig tillbaka till den svalt vemodiga jazzpopen där allt började och hela Uppsalaspelningen går rakt igenom i samma anda. Här finns inga utrymmen för stora explosioner längre. Det är kostymsobert, sparsamt ljussatt och musiken låter ibland knappt elförstärkt. Samtidigt spelar bandet svängigare, försiktigt funkigare och med en tyngd och pondus som bara kommer efter decennier, succéer och motgångar tillsammans.
Det nya materialet är inte riktigt lika övertygande, ”Att vara ung” och nya albumets bästa spår ”Diskotek” undantagna. Samtidigt ska den här turnén pågå långt in på 2016. Bli inte förvånad om den växer till sig och till slut visar upp ett Bo Kaspers Orkester i sin bästa form sedan sent 90-tal.

Låtarna: 1. Att vara ung 2. Undantag 3. Cirkus 4. Indre byn 5. Svårt att säga nej 6. Utan dig 7. Hon är så söt 8. Redo att gå sönder igen 9. 5: juni 10. Floden 11. Morgonfågel 12. Det går en man omkring i mina skor 13. Människor som ingen vill se 14. En ny skön värld 15. Terror 16. Pianot 17. Sommaren 18. Allt ljus på mig 19. Puss 20. Diskotek 21. Extranummer: Vi kommer aldrig att dö 22. Håll ut 23. Tack

Här kan du se Bo Kaspers Orkester i höst: Malmö (Malmö Live)22/11, Göteborg (Draken) 3/12, Karlstad (Karlstad CCC) 4/12, Vara (Konserthuset) 5/12, Örebro (Konserthuset) 6/12, Göteborg (Draken) 10/12, Göteborg (Draken) 11/12, Göteborg (Draken) 12/12, Västerås (Konserthuset) 13/12, Stockholm (Rival) 15, 16, 17, 18, 19/12.

FLER KONSERTRECENSIONER HITTAR DU HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB