Startsida / Inlägg

Melissa Horns texter får det att knyta sig i magen

av Joacim Forsén
Foto: Robin Lorentz-Allard.
Melissa Horns nya sånger låter som om de har skrivits i ett flöde och en iver att bearbeta känslor. Robin Lorentz-Allard.

 

Melissa Horn RateMelissa Horn
Jag går nu
Sony

SINGER/SONGWRITER Fördelarna med att åldras är svåra att se som ung. Det tar lång tid att förstå och känna friheten som år och erfarenheter ger. Kraften i att ha levt och upplevt.
Det mesta med Melissa Horns personliga uttryck var egentligen på plats redan med debuten men med små, försiktiga och ibland knappt märkbara finkalibreringar rör hon sig sakta framåt. Och utvecklingen är som mest tydlig i de hudlösa och ofta plågsamt enkla texterna. De träffar allt hårdare. Att Melissa är 28 nu, inte just fyllda 21 som när hon debuterade, gör det omöjligt att inte känna mer tyngd och uppriktig smärta i orden.
Men det finns fler anledningar.
Albumet har fötts blixtsnabbt. I augusti hade sångerskan knappt två låtar klara och tre månader senare låter resultatet som nio sånger skrivna i ett flöde och en iver att bearbeta känslor. De flesta uppenbart sprungna ur en separation. Det effektiva arbetet tycks ha gjort Melissa Horns berättelser ännu mer uppriktiga, ännu närmare. Ofta med textrader som, oavsett hur nära sanningen de egentligen är, blir så dagboksintima att det knyter sig lite i magen över tanken på hur hennes närstående ska ta dem. Som när Melissa känner sig låst i ”Jag har gjort det igen”, ångrar ringen hon själv bad om i ”De två årstiderna” eller hur hon dystert Thåström-grubblar sig igenom sina misslyckade förhållanden och ett tramporglat mörker i ”Jag gör aldrig om det här”. Eller när hon i en av albumets viktigaste låtar kastar oss rakt in i göra-slut-ögonblicket i vackra ”Du går nu”.
Samtidigt är nyanserna verkligen inte enorma. Själv spekulerar sångerskan i om skivan kommer att upplevas annorlunda, det har den gjort för henne att spela in, och svaret är enkelt: förmodligen inte. Jerker Odelholms produktion är sammetslen och luftigt försiktig. Musikerna spelar precis så där återhållsamt professionellt som det förväntas i genren.
Det gör ”Jag går nu” till ännu ett gediget album. Musik som omöjligt kan göra de redan frälsta fansen besvikna och alldeles säkert letar sig fram till en del nya. Däremot väntar jag fortfarande på en samling Horn-sånger som får mig att tappa andan.

BÄSTA SPÅR: ”Jag gör aldrig om det här” är inte bara Melissas plågsamt vemodiga avsked till alla sina före detta partners utan albumets mest distinkta utropstecken. Och den sång som allra bäst visar hur mycket livet betyder för att ge ord tyngd.
VISSTE DU ATT… Melissa Horn ger sig ut på en nästan 50 gig lång turné med start i februari? Bland annat med tio (10!) spelningar i rad på intima Södra Teatern i Stockholm.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Anna Ternheims nya album ”For the young”, sångerskans hittills starkaste. Samma jordnära grund, men med sånger som tar ut svängarna lite mer.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB