Startsida / Inlägg

Steenkakan: James Brown

av Håkan Steen

jamesbrowncoverRateJames Brown
Mr Dynamite – the rise of James Brown
Universal

SOUL/FUNK James Brown gjorde sig känd som ”soul brother number one” men i attityden var han väldigt mycket en jazzartist.
Brown flyttade tyngden från andra och fjärde taktslaget till det första – ”The One” – och plötsligt fanns funken. I den här utsökta dokumentären berättar saxofonisten Pee Wee Ellis hur klassiska låten ”Cold sweat” föddes när sångaren nynnade fram en basslinga och Ellis snodde blåset rakt av från Miles Davis ”So what”.
Sättet som Brown bara lät sina musiker ligga och nöta på enda funkig fras var rotat i jazz men lade också grunden för den tidiga hiphopen, som till stora delar bygger på beatet från Browns singel ”Funky drummer”.
Meriterade regissören Alex Gibneys film, som nu finns på dvd och blu-ray, fokuserar på Browns gärning och obestridliga inflytande under de legendariska åren på 60- och 70-talen. Musikaliskt såväl som politiskt.
När sångaren från Augusta, Georgia släppte singeln ”Say it loud – I’m black and I’m proud” och bytte sin slickade frisyr mot naturlig afro var det ett betydande ögonblick för den amerikanska black power-rörelsen.
Inte illa av en artist som själv såg på det han gjorde som 25 procent show och 75 procent business.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB