Startsida / Inlägg

Steenkakan: The Nomads

av Håkan Steen

nomadscoverRateThe Nomads
Sonically speaking 25th anniversary edition
Sonet/Universal

ROCK En av de mest knäckande öppningarna på ett album någonsin: singeln ”Can’t keep my mind off you”, den skenande punk’n’roll-stänkaren ”Primordial ooze” och ”Smooth”, ett bitterljuvt stycke klassisk gitarrock som Dream Syndicate-ledaren Steve Wynn gav bort exklusivt till The Nomads.
Den som söker svar på varför vissa av oss håller det här Solna-bandet som ett av de allra bästa svenska genom tiderna kan med fördel börja där.
The Nomads hade varit tongivande på den internationella garagerockscenen under större delen av 80-talet men det hände ändå något på ”Sonically speaking” 1991. Chips Kiesbye från Sator kom in som producent och adderade både mer attack och finess utan att för den skull plocka bort något av det som var bra med The Nomads.
Deras finaste melankoliska sida visas upp i ”The goodbye look” och en ypperlig cover på Ernie K-Does New Orleans-klassiker ”A certain girl” signalerar såväl ypperlig smak som vidsynthet och humor. ”Wasn’t born to work” och ”Party till I die” är två av de mest oförsonliga knogmackor som har satts på tejp i en svensk studio. Och titeln ”Sonically speaking” är ett kärleksfullt lån från inspiratörerna i MC5.
Det säger sig självt att ”Nååmads”, som folk som hängt med från början ofta säger, var ett dödligt bra liveband vid den här tiden.
Nu kommer ”Sonically speaking” som jubileumsutgåva, lagom till Record Store Day och i 700 exklusiva vinyl-exemplar med gatefold-omslag och den klassiska The Nomads-loggan slutligen på plats, samt bonussingeln ”Dodgy demos” med demoversioner av ”Primordial ooze” och ”Can’t keep my mind off you”. Den sistnämnda i så tidig version att det vid inspelningen ännu inte fanns någon text. Nix Vahlberg lånar därför lyriken från Slim Harpos ”Te ni nee ni nu”.
Befinner ni er i Stockholm i morgon spelar The Nomads dessutom live på Debaser Medis, ihop med bland andra Fatboy, Atomic Swing och Mazarine Street.
BÄSTA SPÅR: ”Primordial ooze”, med den alltid blixtrande gitarristen Hasse Östlunds kanske allra mest blixtrande solo.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB