Startsida / Inlägg

Neil Youngs kråkdopade live låter skruvad men vital

av Joacim Forsén

neil-young-earthRateNeil Young + Promise Of The Real
Earth
Reprise/Warner

ROCK. Att sätta på sig hörlurar och förlora sig i ”Earth” är som att befinna sig mitt i en ymnig park, fylld av en sprudlande fauna djur. Mitt emellan sarkastisk humor och djupaste allvar är Neil Young tillbaka med ett dopat livealbum, sprunget ur hans senaste ”Rebel content tour” tillsammans med nya bandet Promise Of The Real. Här får inte bara karriärens mest naturnära sånger plats, biologilektionen är aldrig mer än någon minut borta. Låtarnas andrum och lugnare partier tas över av grodors kväkande, ankor och yviga tuppar. Publikens jubel trängs bland bin, syrsor och euforiska flugor.
Framför allt är kråkorna ordentligt ivriga.
Den som väntar sig en i övrigt autentisk liveupplevelse blir förmodligen också besviken. Perfekt stämda körer kastas plötsligt längst fram i mixen. En autotunad Neil svajar omkring i flera av låtarna, som tidsmässigt spänner mellan ”After the gold rush” och flera spår från förra årets ”The Monsanto years”.
Det är inte helt självklart vad vi ska ha den här skruvade liveskivan till. Kanske är den ett innovativt och samhällskritiskt experiment av den 70-årige ikonen. Kanske driver han bara med oss. Men det är ett faktum att den djuriska ”Earth” faktiskt är en vital och rätt uppfriskande upplevelse.
Krax krax.
BÄSTA SPÅR: ”Mother earth”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB