Startsida / Inlägg

Bastilles snygga konsert blir för platt

av Joacim Forsén
Bastille, Bråvalla, Dan Smith
Overkligt snygg ljusshow, men Bastilles musik är inte alltid lika effektfull. Foto: Björn Bergenheim/Rockfoto

RateBastille
Juno, Bråvalla

Bäst: ”Bad blood”, ”Things we lost in the fire” och nya ”Send them off”.
Sämst: ”These streets”.

NORRKÖPING För två år sedan stod Londongruppen Bastille på en av Bråvallas jättescener i ett regnigt dagsljus. Publikhavet framför dem var stort nog att få vilken arenaveteran som helst att jubla. Debutalbumet ”Bad blood” var bara drygt året gammalt och skivans starkaste spår var färskt planterade i fansens huvuden.
I kväll är förutsättningarna markant annorlunda, regnet undantaget. Samma album är fortfarande det enda bandet har fått ut. Scenen är mindre och publiken högst en tiondel så stor som 2014. Men framför allt, så här strax efter midnatt är den svenska sommarnatten becksvart.
Med det får Bastille glänsa med ett av sitt allra starkaste vapen live, den helt bedårande ljusshowen. En visuell fullträff som stärker upp britternas studsigt moderna pop med allt i från böljande LED-filmer och röda drömska landskap till ljuspelare som bygger om hela scenen.
De nya låtarna är många i kväll och mycket fungerar oväntat bra trots att andra albumet ”Wild world” släpps först i september. Framför allt ”Send them off” och att musiken verkar ta en både svängigare och mer gitarrtät riktning.
Den tunga versionen på inledande ”Bad blood” och mörka ”Things we lost in the fire” är fortfarande Bastilles största musikaliska stunder. Men det blir också uppenbart att de inte har tillräckligt många bra låtar för att fylla en nästan 90 minuter lång konsert. Ofta är spelningen i stället platt och sömnig. Oavsett en fantastisk ljusorgasm och nya plattans lovande sånger. Och trots att sångaren Dan Smith lyfter Bastille med både sin sång och varma kontakt med fansen.

LÄS ALLT FRÅN BRÅVALLA 2016 HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB