Startsida / Inlägg

Bota festivalbaksmällan – med tuffaste musiken från juni

av Mattias Kling
Danskamerikanska Volbeat stod måhända för mest emotsedda albumsläppet de senaste månaderna – men det finns så mycket mer att upptäcka.
Danskamerikanska Volbeat stod måhända för mest emotsedda albumsläppet de senaste månaderna – men det finns så mycket mer att upptäcka.

Det sa pang – och så var den över. Den riktiga kanonstarten på rocksommaren 2016, som inte bara har gett oss Sweden Rock, Muse i Globen, två gånger hemmasuccé för Håkan Hellström på Ullevi, Iron Maiden, en trio Bruce Springsteen-gig och en lerig men musikaliskt ickeupprörande Bråvallafestival – det känns även som det har varit extra högsäsong för toppbetygen från mig och mina kollegor.
Själv drog jag till med min första livefemma på väldigt länge då nyss nämnda supertio tog arenarocken till en ny nivå i golfbollen strax söder om Söder i Stockholm, men har även bidragit med höga betyg till exempelvis Biffy Clyro i Norrköping i förra veckan. Och därtill en rad mer eller mindre glada anmälningar av bland andra Twisted Sister, Dropkick Murphys, Amon Amarth och Rammstein. För att nu namedroppa några som har lämnat mitt tangentbord de senaste fem veckorna.
Nu återstår blott Black Sabbaths avskedsföreställning (läs en försmak här via Joacim Forséns liverapport från Copenhell) på Friends Arena på lördag och premiären av Gefle Metal Festival nästa veckoslut innan Farbror Metal gör patron ur och låter invektivbössan vila i och med en väl emotsedd semester lite här och där i det relativa närområdet.
Vilket också innebär att låtkollektionen här nedan är den sista ni kommer få på ett tag. Inte bara för att jag ämnar släppa det här med jobb så gott det går under ledigheten, utan även för att just semestermånaderna är i blekaste laget när det gäller ny musik.
Vilket dock inte går att säga om juni, vilket märks i spellistan strax söderöver. Bråvallatoppande Volbeat släppte sitt sjätte studioalbum, Sabaton presenterade en försmak inför höstsläppet ”The last stand”, Machine Head chocksläppte singeln ”Is there anybody out there?” medan Yngwie Malmsteen lyckades söva mycket och många med ”Nacht musik” och fullängdaren ”World on fire” (hur många noterade ens att den släpptes i början av månaden?).
Dessa och så många till ryms på rekapitulationen av årets första riktiga sommarmånad inom den lite hårdare musiken. Sammanlagt närmare tre och en halv timmes musik som gjord för hängmattan, beachen eller grillfesten.
Som vanligt – spela högt eller inte alls.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB