Startsida / Inlägg

Premiär: Many Voices Speak föddes på karaokebaren

av Rebecka Ljung
Many Voices Speak är redo för debut-EP. Foto: Fredrik Diffner.
Many Voices Speak är redo för debut-EP. Foto: Fredrik Diffner

Many Voices Speak är den svenska singer-songwritern Matilda Mård, som har indiehajpats av exempelvis utländska musikbloggar och Spotify. När hon lämnade stressen i Stockholm för Borlänge lossnade saker och hon började skapa ny musik. Det tackar hon bland annat en karaokebar för.
Läs mer om hur Mando Diaos uppväxtstad ligger bakom Many Voices Speak-musiken i intervjun nedan!
Den 28 oktober släpper Mård sin första ep, men redan i dag premiärar vi här det ganska Beach House-drömmiga titelspåret ”Away for all time”. Avnjut en sångröst som påminner om det varma i Amanda Bergmans medan du läser intervjun, vetja.

Hej Matilda! Hur är läget med dig?

– Det är bra! Jag gillar hösten!

Varför har du tagit artistnamnet Many Voices Speak?

– Det var främmande nog och samtidigt relevant.

Vad har du för relation till Karin Boye? [Artistnamnet är samma som en Boye-dikt, reds anm]

– Jag grät massor till hennes dikter som tonåring. Det var så mäktigt att hon var från en annan tid och kände precis som jag. Jag märker att jag dras till det tidlösa uttrycket när det kommer till låtskrivande också, vilket säkert är inspirerat av henne på många sätt.

Flyttade du alltså från Stockholm till Borlänge? Hur lockade staden?

– Jag hade bott i Stockholm i sju år och kände det som att jag skapat mig skeva perspektiv på livet och mitt musicerande. Borlänge lockade genom att vara något helt annat bara, det kändes exotiskt.

Vad sjöng du på karaokebaren där?

– Det var mycket powerballader. En anledning till att jag ställde upp så ofta var att man fick så fina priser.”I’m not a girl, not yet woman” med Britney Spears gav mig 500 kronor att handla för i baren och en liten prydnadssak.

Kan en säga att Many Voices Speak föddes vid karaokemicken?

– Ja, på sätt och vis. Det var väldigt inspirerande att få släppa all prestige och bara sjunga. Det påminde om mitt förhållande till musik som liten, när sång var något primitivt och en sån verklig passion. Att hitta den passionen igen gjorde att jag kunde ta lättare på låtskrivandet och ta fler ”risker” musikaliskt, vilket senare tog den här formen.

Vad har Borlänge annars gett dig? Bor du i Stockholm igen nu?

– Massor med kunskap om hårdrock och metal! Nu bor jag i Stockholm igen.

Har du någonsin fått småstadspanik? Jag är själv från en småstad.

– Det var absolut en avvänjningsfas från Stockholm till en början. Men jag försöker att inte se storstaden som en norm, hur svårt det än kan vara ibland.

Vad betyder låten ”Away for all time” för dig?

– Den har ett aningen förvirrat budskap, vilket gör den till en av mina mest uppriktiga låtar. Jag tror att de flesta av oss är mer förvirrade än vi tror att vi får vara. Den här låten blev titelspår på ep:n efter att jag insett att den handlade om mer än ett relationsuppbrott. Jag bearbetade helt andra saker egentligen, som till exempel förvirring. Och att människor kan försvinna och vara borta för alltid.

Hur hittade du det här soundet?

– Jag spelade ganska motvilligt upp mina låtar för någon som jag alltid har känt supermycket respekt inför, och var beredd på dissen. Men han var tillräckligt rastlös för att ta sig an ett nytt projekt och började experimentera med mina låtar, vilket blev början på ett producentsamarbete.

Lät du mycket annorlunda före Borlänge-flytten?

– Största skillnaden låg nog i framförandet, som var helt akustiskt förut. Det blir väl automatiskt ett litet filter över intimiteten när man arrangerar upp musik. Allting upplevs nog en aning svalare i Many Voices Speak. Samtidigt är det den kontrasten jag tycker så mycket om att förhålla mig till som sångerska.

Vad gör låtskriveriet för dig?

– Det är mysigt att hålla på med.

Hur skulle du uttrycka dig annars, tror du?

– Tänker att jag skulle kunna få liknande kickar som psykolog eller copywriter.

Vilken större artist tycker du att du borde turnera med?

Richard Hawley!

Vilket är målet med Many Voices Speak?

– Att komma med i en sån där karaoke-katalog.

Har du en backup-sysselsättning?

– Jag försöker lära mig att bokföra.

Hur känns det inför EP-släppet?

– Kul!

Kan vi se dig live någonstans snart?

– Första spelningen kommer att äga rum någonstans i Stockholm, i vinter.

Händer nåt annat kring musiken i höst och vinter?

– Min första singel ”Video child” kommer få en musikvideo i november som Malin Norberg har gjort!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB