Startsida / Inlägg

Albumaktuella Dom Orena ger dig: Skavlistan!

av Rebecka Ljung
Dom Orena släppte album igår. Foto: Pressbild
Liten Falkholm, Marcus Zaine Andersson, Daniel Pamnert och Oscar Svensson. Foto: Maja Thorén.

Supergruppen Dom Orena, med medlemmar som Liten Falkholm från Tant Strul och Oscar Svensson från Knivderby, släppte ett album i fredags.
Titeln på fullängdaren går helt i linje med deras nisch – det obekväma, raka, verklighetsnära och tunga som de uttrycker så ovanligt ärligt att det blir rebelliskt. Vad skivan heter? ”Vad dina vänner säger om dig när du inte är med”. Ja, du fattar.
Musikbloggen intervjuade bandet rätt nyligen, och har denna gång håvat in en spellista. Gruppen har samlat 11 låtar som känns, ofta skaver, extra mycket. Nedan berättar de också om sina val.

Såhär berättar Dom Orena själva om låtvalen:

Fjärde spåret på listan är ”Friah” av skivbolagskollegorna Paper, med det enkla budskapet: ”Du är så jävla dum i huvudet”.

Beast! är aningen mer mångordiga i ”Människa”, men plockar en svärta ur liknande desperation.

Joakim Åhlund, kanske mest känd från Teddybears Sthlm och som producent, visar sina underskattade textförfattartalanger i ”Vi borde prata men det är för sent” med Les Big Byrd.

En kanske mer abstrakt längtan tillbaka i tiden eller framåt finns i Karen Daltons ”In a Station”, målad med lite finare musikaliska penslar.

”When you find out” fångar kärlek som upptäcks alldeles för sent, kanske som Per Persson fångade många år senare i raden: ”Av dom själar som ville följa dig hem, valde du helt fel, här får du en chans igen”.

De stora känslorna ligger inte sällan i vardagslunkens möte med livets större skeden. Kanske är det det som Vasas flora och fauna rör i”Gudförälder”.

Peter LeMarc fångar både i text, sång och musik till”Den tunna tråden” hur sjukdom kan förändra och fördjupa livet, helt hudlöst och på ett sätt som bara är möjligt i det självupplevda.

Franska trion fångar ett annat, och kanske mer självförvållat mörker i en bitterljuv blinkning till AC/DC:s”Back in black”.

Townes Van Zandts”Waitin Around to Die” tuffar längre neråt vägen på samma tema.

Manlig vänskap är kanske ett uttjatat tema, men fångad på ett fint innerligt sätt av Pearl Jam i ”Off he goes”.

Avslutningsvis måste vi lyfta Jonathan Richman, som inspirerar oss alla i bandet. Hans förmåga att vara svag, stark, nyfiken och öppen för allt det oförklarliga kommer fram i alla dubbla känslor han känner genom”Hospital”.

Här hör du Dom Orenas nya platta:

LÄS OCKSÅ: Dom Orena om vattenskador, fästingar och hämnd (intervju)

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB