Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Zaras partybomb och ett oväntat vanligt The XX

av Håkan Steen
veckans singlar 161111

Veckans singelskörd bjuder på en partybomb från Zara Larsson, en oväntat ”vanlig” låt med The XX, Lykke Li i en drönballad, en lågmält ilsken Neil Young, ett Jocke Berg-hjälpt Johnossi och en tidig julsång från Loney Dear.

RateZara Larsson
I would like
TEN/Sony
POP ”It’s not a single, just wanna give you guys some love” skrev Zara Larsson till sina 690 000 Twitter-följare. Hur vi skiljer på en singel och en icke-singel i den strömmade eran är inte alldeles lätt att förstå men oavsett vilket är ”I would like” när det här skrivs redan topp 34 på amerikanska Itunes. I Sverige är den topp två, efter Leonard Cohens ”Hallelujah”.
18-åringen från Solna är stor nu, och ”I would like” lär inte dämpa intresset för det kommande albumet. Det rör sig om en ganska rak partybanger med en hypereffektiv refräng som utan omskrivningar tar sig an svartsjuka och åtrå. Miami-baserade, supermeriterade Monsters & Strangerz har skrivit och producerat och jag blir förvånad om den inte klättrar vidare på listorna. Men förra singeln ”Ain’t my fault” var en coolare låt med fler dimensioner.

RateThe XX
On hold
Young Turks/Playground
POP Det är fyra år sedan fantastiska albumet ”Coexist” så ett livstecken från brittiska trion The XX känns minst sagt efterlängtat. Nya albumet ”I see you” släpps 13 januari och ”On hold” är första singeln. The XX gjorde succé mot alla odds med viskande vemodspop halvvägs mellan hypermodern elektronik och Chris Isaaks gitarr. Någon skrev att de vände sin blyghet till en styrka och det låg mycket i det. Tre miljoner sålda skivor har förmodligen gjort gott för självförtroendet och det forna sovrumsprojektet har den här gången rest runt till studior i USA, Island och England. På ”On hold” presenterar Romy Madley Croft, Oliver Sim och Jamie Smith ett nytt, med The XX-mått mätt betydligt mer expressivt sound. Snygg låt, absolut, och om de vill fortsätta sälja väldigt mycket skivor är r’n’b-kören och den bredare anlagda refrängen kanske helt rätt väg. Men det låter inte alls lika unikt och intimt om The XX här som i till exempel ”Angels” eller ”Missing”.

RateLiv
Dream awake
INGRID
POP Liv är Lykke Lis nya hippiepoppiga supergrupp med folk från Miike Snow och Peter Bjorn And John. Den lysande debutlåten ”Wings of love” beskrev jag som feelgood folk. Uppföljaren är en dov ballad åt Velvet Underground/Mazzy Star-hållet. Tunga gitarrmattor, ekande tamburin och stämsång som skaver vackert. Annat temperament, lika starkt.

RateLoney Dear
December lillies
Dear John/Woah Dad!/Border
POP Vi har snart väntat i sex år på ett nytt album från Emil Svanängen men någon gång i vinter kommer ”#7”. Två smakprov finns redan ute, synthigt beska samhällskommentaren ”Humbug” och den spartanska balladen ”Hulls”. ”December lillies” är en skör vals för kalla nätter och förmodligen det närmaste Loney Dear har kommit en julsång. Tänker ni Bon Iver är ni inte helt fel ute. Det är Justin Vernons trummis Sean Carey som står för änglakörerna.

RateNeil Young
Show me
Reprise/Warner
ROCK Neil Young släpper nya albumet ”Peace trail” 9 december. Vi har redan hört ”Indian givers” och titellåten, som båda indikerat att det liksom på förra albumet ”The Monsanto years” är den politiskt upprörde Neil Young vi kommer att få möta. Så också i ”Show me”. Precis som i ”Indian givers” berör Young det omdiskuterade bygget av en pipeline i North Dakota men lyfter även jämställdhetsfrågan. Ilska brukar ibland inverka menligt på hantverket hos Young men här är han föredömligt närvarande och återhållen, i en låt som faktiskt leder tankarna till Eric Claptons unplugged-version av ”Layla”.

RateJohnossi
Air is free ep
Universal
ROCK Titellåten har vi redan hört, pop med storslaget arenasound, ståtligt blås och distinkta körer. John Engelbert och Ossi Bonde har tagit producenthjälp från Astma & Rocwell (också kända från Nonono) och fått något nytt att hända. Här får vi två låtar till. ”Weak spots” är en rätt trist tungriffövning men i ”Alone in the summer”, skriven tillsammans med Andy Pfannenstill och självaste Jocke Berg från Kent, blir det betydligt mer intressant. Mörk, mångbottnad pop utan fler effekter än nödvändigt. Nya albumet kommer i början av nästa år.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!
LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB