Startsida / Inlägg

Jennie Abrahamson kommer närmare än någonsin

av Rebecka Ljung
Jennie Abrahamson
Jennie Abrahamson har gjort ett kusligt vackert album. Foto: Pressbild

Omslag till ”Reverseries” av Jennie Abrahamson.RateJennie Abrahamson
Reverseries
How Sweet The Sound/Kartel

POP Hon föddes i Umeå-trakten, lärde sig i piano, började göra musik, startade eget skivbolag, blev utvald att åka på turné med Peter Gabriel, gjorde mer musik och är tio år efter debutalbumet en ganska het artist i Sverige.
Ungefär så kan karriären för låtskrivaren, artisten och producenten Jennie Abrahamson snabbsummeras. Om jag menar att hon ska tacka före detta Genesis-sångaren för uppmärksamheten? Absolut inte. Förr eller senare skulle hennes magiska stämma ändå ha nått en större publik. Allt annat hade varit skandal.
Femte fullängdaren ”Reverseries” skiner verkligen. Ni vet när Joni Mitchell, Moto Boy, Julee Cruise (i ”Twin Peaks”), Susanne Sundfør eller Ane Brun tar en skir ton som känns som bomull, natthimlen, en kylig vind och socker? Jennie Abrahamson låter inte exakt som dem, men har samma effekt på mig när hon låter sin varma men kristallklara sångröst kliva längre fram än förr. Musiken både ruskar om och håller en mjukt i handen. Bitvis är det helt paralyserande.
Trött efter flitigt turnerande lät hon ”Reverseries” växa fram i väldigt lugn takt i studion. Det var förmodligen klokt. För albumet känns mer Jennie Abrahamson än något hon tidigare gjort. De tio spåren behandlar personliga tankar, känslor och relationer såväl som världen runt omkring.
Ibland är texterna väldigt raka, som i en av mina favoriter, ”Not in my name”: ”When you shut them out/it’s not in my name/When you tell them off/it’s not in my name/When you close the gates/it’s not in my name”.
Drömmen om ett varmare samhälle skickar hon ut i lättlyssnad popförpackning med tydlig avsändare. Det är rutinerat groovy och kusligt vackert, med den nära rösten över förföriskt glimrande melodier och synthmattor.
En av Sveriges mest underskattade artister avrundar med en cover på ”Lift me up” av Bruce Springsteen. Når den upp till Bossens nivå? Om den gör! Med risk för att få sura blickar vid nästa besök på rockbaren: Jennie Abrahamson tar med sig Springsteens tårvackra låt upp bland synthmolnen och gör den ännu bättre.

BÄSTA SPÅR: ”Safe tonight”. Storslagen pop med ett sagolikt
orgelsynthigt sound, höga sångtoner och en rak men tänkvärd text.

VISSTE DU ATT… Abrahamson blev förband och duettpartner till Peter
Gabriel 2012 för att Ane Brun var sjuk? Nu har hon gjort fem turnéer i
världen med den legendariske britten.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: ”Ten love songs” av Susanne Sundfør. Norskans album
från 2015 ger mig liknande rysningar med kombon hits, stabil smekande
sångröst och melankoliska texter.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB