Startsida / Inlägg

Veckans singlar: dystopisk hiphop-hymn, rock noir-rökare och ”Skam”-r’n’b

av Per Magnusson

ska%cc%88rmavbild-2017-01-20-kl-15-41-27En dystopisk hiphophymn med skräckmusikaldrag, en rock noir-rökare, fredagsmys-Mayer, svenskpop, musik för tolvåringar och r’n’b för ”Skam”-tjejerna att gå i slow motion över skolgården till. Så låter veckans singlar.

RateGorillaz
Hallelulah money (ft. Benjamin Clementine)
Youtube
HIPHOPMUSIKAL Damon Albarn- och Jamie Hewlett-skapade Gorillaz är tillbaka med en uttalat politisk hälsning: ”Dark times – u need someone to look up to. Me. Here’s a lightning bolt of truth in a black night” skriver gruppen på Twitter. Budskapet är tydligt och tidpunkten noga vald. Vi gjorde pengar till vår religion och det är bara att ta en titt runtom i världen för att se hur det gick: i dag installeras en seriefigur som USA:s 45:e president. ”Hallelujah money” – med Mercury Prize-vinnaren Benjamin Clementine vid mikrofonen – är en dystopisk hiphop-hymn med skräckmusikal-drag framförd från Trump Tower. ”How will we know?/When the morning comes/We are still human/How will we dream?” mässar Damon Albarn genom en trasig megafon som bara Damon Albarn kan mässa genom en trasig megafon.

RateRyan Adams
Doomsday
Pax Am/Blue Note/Universal
ROCK Det är oklart om även Ryan Adams har Donald Trump i åtanke men titeln på hans nya singel skvallrar ju onekligen om det. Ryan har på sistone mer och mer roat sig med att låta som sin broder Bryan Adams och hans 80-talsperiod runt ”Reckless”. Men ”Doomsday” – det tredje smakprovet från kommande albumet ”Prisoner” – är en elegant klingande ballad med snygg rock noir-stämning. Jag älskar hur Adams totalt negligerar tidsandan och bara dyker rakt ner i kaktussamlande jeansjackerock. ”Doomsday” får mig att tänka på Stevie Nicks solonummer ”Rooms on fire”. På vackrast möjliga vis.

RateJohn Mayer
The search for everything – wave one (EP)
Columbia/Sony
POP John Mayer borde släppa ny musik varje fredag – vilket nästan blir sanning nu, på sociala medier berättar den bildsköne gitarrguden att han planerar att ge ut fyra låtar i månaden! – för hans musik är lika mysig som tacos. Om denna ep vore en mexikansk måltid är Curtis Mayfield-doftande ”Moving on and getting over” den heta tomatsalsan, ”Changing” det softa brödet, ”Love on the weekend” den lena guacamolen och ”You’re gonna live forever in me” den lätt bitterljuva eftersmaken av koriander. John Mayer misstas ofta för en tråkig mainstreamkopia av Ryan Adams men han är en modern artist som vet exakt vad han håller på med, i allt från uttryck och estetik till samarbetspartners. På sociala medier berättar Mayer att han den här gången jobbat med samma folk som på 2006 års poppiga ”Continuum”, ett av hans bästa album. Det hörs och låter mycket lovande.

RateSäkert!
Kommer hända
Razzia/Sony

POP Vintern 2017 är i stort sett all relevant popkultur osminkad, ärlig och ofiltrerad. Det ska kännas på riktigt, som en nio minuter lång dialog, komplett med tystnader, i den oundvikliga norska tonårsserien ”Skam”. När Annika Norlin debuterade som Säkert 2007 var hon nog mer i framkant än någon förstod. I dag känns hennes popmusik på svenska inte lika chockerande ärlig, bara alldeles självklar. Som i nya singeln ”Kommer hända”. Precis som Jocke Berg har Norlin som textförfattare den sällsynta förmågan att inte skriva oss på näsan. ”När det sjuder i trottoarerna, och solen träffar rännstenen, himlen verkar högre”, sjunger hon till ett popbeat som har vårspritt i benen.

RateTinie Tempah (ft. Tinashe)
Text from your ex
Parlophone/Warner

R’N’B Den brittiska rapparen Tinie Tempah har en väldokumenterad, rar samling sneakers. Han är också pedant och sägs ha ett välstädat hem med två kök. Han ska dessutom, typiskt brittiskt, hysa en stor kärlek för te. Så långt allt väl. Addera gästspel från en av mina absoluta favorit-r’n’b-artister Tinashe. Ovanstående kan dock inte dölja faktum: ”Text from your ex” är – trots sina explicita textrader och ”ex”/”sex”-rhymes – musik för tolvåringar.

RateGood drank
2 Chainz (ft. Quavo, Gucci Mane)
2 Chainz

HIPHOP I internets tidsålder har det blivit mer regel än undantag för i synnerhet hiphop- och r’n’b-artister att ge ifrån sig oerhört slapp musik. 2 Chainz och hans kompisar Quavo och Gucci Mane anstränger sig sannerligen inte mer än nödvändigt på denna singel, som fanns med på fjolårets mixtape ”Hibachi for lunch” och blivit med video. Ändå: man blir glad. Av den svartvita 20-talsvideon, den meditativa pianoloopen och de svala stråkarna. Dessutom kan man se tjejgänget i ”Skam” gå i slow motion över skolgården till den här låten. Vilket ju som bekant är måttstocken för all ny musik vintern 2017.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB