Startsida / Inlägg

Video: Här återförenas Audioslave i protest mot Donald Trump

av Mattias Kling
Spelade tillsammans igen på scen för första gången på tio år. Foto: Manuel Balce Celenta
Brad Wilks, Chris Cornell, Tom Morello och Tim Commerford spelade tillsammans igen på scen för första gången på tio år. Foto: Manuel Balce Celenta

Exakt klockan 11.59, lokal östkusttid i USA, i fredags inleddes en ny era i världens samtidshistoria. Då började Barack Obamas sista 60 sekunder som president ticka ner, och när uret sedermera slog över till tolv inleddes fyra år med Donald Trump som världens mäktigaste man och med, vad det känns som, civilisationens undergång i sina oberäkneliga och humörstyrda händer.
Det går naturligtvis att säga mycket om Obamas presidentskap och dess brister. Om fortgående krig, drönarattacker och högtflygande reformplaner av vilka det inte blev så mycket mer än en halv tumme. Det har redan gjorts, och det kommer så fortsätta när de gångna åtta åren ska sammanfattas och bevaras för (förhoppningsvis) kommande generationer.
Klart är i alla fall att hans efterträdare – en lynnigt misogyn uppviglare som får George W Bush att framstå som tämligen rekorderlig – som ingen av sina företrädare har stött på protester i samband med det officiella maktövertagandet.
I lördags samlade den största av dessa, Women’s march on Washington, hundratusentals upprörda individer i den amerikanska huvudstaden och utgjorde själva kulmen på antifirandet, men det anordnades även en rad andra demonstrationer och konserter runt om i DC.
En av dessa leddes av Prophets Of Rage (tre fjärdedelar av Rage Against The Machine och DJ Lord frontade av B-Real från Cypress Hill och Chuck D från Public Enemy) som agerade dragplåster på Anti-inaugural Ball på Telegram Ballroom, men deras framträdande hamnade i skuggan av en superåterförening.
För första gången på tio år uppträdde nämligen Audioslave, samma trio från ovan nämnda Rage Against The Machine plus Soundgardens Chris Cornell på sång, tillsammans under tre låtar. Högkvalitativa videoupptagningar av ”Like a stone”, ”Cochise” och ”Show me how to live” går att inspektera närmare här under.
Huruvida det här öppnar upp för en mer permanent återförening av gruppen återstår att se, men varken gitarristen Tom Morello eller Cornell har avfärdat tanken. Först väntar emellertid fullt fokus på Prophets Of Rage, vilket bland annat innefattar ett Bråvalla-besök i skarven juni/juli).
Och det är ju inget att vara trumpen över, i sig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB