Startsida / Inlägg

Erik Hassle skapar snygg och självsäker souldröm

av Rebecka Ljung
LA är bra för Erik Hassles musik. Foto: Pressbild
LA är bra för Erik Hassles musik. Foto: Pressbild

Omslag till ”Innocence lost” av Erik Hassle.RateErik Hassle
Innocence lost
TEN/Sony

R’N’B/POP Det började i Katrineholm. Men ”LA, LA, det där ljuset passar dig”, Erik Hassle. För att citera en annan svensk popröst uppvuxen inte så långt ifrån den sörmländska småstaden. Efter att ha träffat Hassle i Los Angeles förevigade Markus Krunegård, själv från Norrköping, deras möte i låten ”Go Johnny go”. Den handlar just om änglarnas stad, där Erik Hassle menar att kreativiteten och peppen frodas.
I LA får låtskrivaren och artisten marinera sig i musik och göra hits åt andra mellan sina egna projekt. 28-åringen med de gyllene stämbanden – kanske oväntat souliga för att sitta i en så skandinaviskt lång och ljus gestalt – är liksom Tove Lo ett levande bevis på att en flytt över Atlanten kan göra susen för en som redan i Sverige var lovande på hittigt popmakeri.
Erik Hassle har förgyllts där borta. Det är tydligt när han nu har fått både lust och tid att sätta ihop tolv soulpoppiga låtar till sitt första album på nästan fem år. Titelspåret ”Innocence lost”, som gästas av coola amerikanska r’n’b-sångerskan Tinashe, är långt ifrån skivans bästa. Men det sätter tonen för plattan som till stor del handlar om kärlek, åtrå, sex och sorg. Han har upplevt en del sedan sist.
Sådana teman klär Hassles röst. Sången bidrar starkt till att nästan precis hela albumet känns snyggt, självsäkert, själfullt och medryckande. Både för den som gillar att höra de största radiohitsen i bakgrunden och den som vill sjunka djupare in i musiken eller dansa.
På skivans bästa spår – ”Pathetic” – får ett knäppa fingrar-vänligt beat sällskap av len sång som i högsta falsetten förklarar precis hur naken och patetisk låtens berättarjag känner sig efter att ha fallit för en speciell person.
Ljudbilden för tankarna till Prince. Till Michael Jackson. Bitvis också till en catchy men textmässigt skev hitlåt från Robin Thicke och Pharrell Williams. Fast likheten med ”Blurred lines” handlar bara om sound.
Det började alltså i Katrineholmstrakten. Var det en dag slutar för Erik Hassle kan vi bara gissa. Men det bådar väldigt gott när hans tredje fullängdsalbum håller så här hög internationell kvalitet.

BÄSTA SPÅR: ”Pathetic”. En supersnygg, känsloladdad hitlåt som låter
sångrösten glänsa.
VISSTE DU ATT… Erik Hassle är en av låtskrivarna bakom Rihannas och
Shakiras duett ”Can’t remember to forget you”? Den hade lika gärna
kunnat släppas som sololåt av svensken.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Tinashe, för mer av den gästande rösten från
”Innocence lost”. Eller Jonathan Johanssons ”Love & devotion” och
Lebensraum!”, för mer svenskfödd r’n’b-pop.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB